Zahradníci a milovníci květin, kteří se vydali na letní či podzimní zahradnický veletrh Flora Olomouc, mohli narazit na nepoctivce.

Obchodníků, kteří porušovali předpisy, totiž nebylo málo. Česká obchodní inspekce (ČOI), která během obou výstavních termínů prověřovala úroveň poskytovaných služeb a prodávané zboží, odhalila u 53 prodávajících nedostatky v 17 případech.

Vedení společnosti Výstaviště Flora Olomouc o nelichotivém výsledku inspekčního tažení ví.

S některým prodejci, s nimiž neměla dobrou zkušenost, se loučí a v gastronomii očekává výrazný posun k lepšímu poté, co návštěvníkům nabídne služby vlastní restaurace. To plánuje na příští rok.

Nejvíce nedostatků se podle inspektorů týkalo stánků s občerstvením, ale také prodeje textilu a hraček.

„Na místě jsme vyřešili méně závažná zjištění uložením sedmi pokut v celkové výši sedm tisíc korun, další nedostatky jsou předmětem správních řízení," shrnul výsledky obou částí kontrolní akce na Floře Olomouc Boris Stabryn, ředitel inspektorátu České obchodní inspekce v Ostravě, pod který spadá i Olomoucký kraj.

Třetina stánků neprošla

Během říjnové etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc si inspektoři vytipovali celkem dvanáct stánkařů s občerstvením, potravinářskými a textilními výrobky.

„Porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele byla zjištěna u čtyř prodávajících, což je 33,3 procenta," informoval mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Podle inspektorů porušili zásady poctivosti prodeje, neseznámili nakupujícího s cenou zboží, na požádání zákazníka nevydali doklad o koupi.

„Za uvedené nedostatky byla uložena jedna pokuta příkazem na místě výši tisíc korun a se třemi kontrolovanými bude vedeno správní řízení," uvedl mluvčí inspekce.

Zákaz prodeje na 46 kusů

V srpnu inspektoři prověřili 41 stánků a prodejních míst. Problémy našli u třinácti prodávajících.

Čtyři prodávající porušili zásady poctivosti prodeje, jiní neseznámili zákazníka s cenou, nevydali doklad o zaplacení nebo dokonce porušili zákon o technických požadavcích na výrobky, které značením neodpovídaly požadavkům.

„Na 46 kusů výrobků v celkové hodnotě 6500 korun, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh, byl vydán zákaz prodeje a šesti prodávajícím byly za méně závažná porušení uloženy pokuty příkazem na místě v celkové výši 6000 korun. Se sedmi kontrolovanými je vedeno správní řízení," sdělil mluvčí ČOI.

Výstaviště otevře restauraci

Závěry inspekce vedení společnosti Výstaviště Flora Olomouc nepotěšily.

„Je to na jednotlivých obchodnících. Poukazujeme na to, že tyto kontroly probíhají. Jsme za ně rádi, působí i preventivně," reagoval Jiří Uhlíř.

„Sami vytipováváme prodejce, o kterých víme, že jsou s nimi zákazníci nespokojeni a končíme s nimi spolupráci. V naší moci ovšem není obcházet stánky a prodejce kontrolovat. Je jejich povinnost dodržovat zákony," doplnil ředitel společnosti.

Většina výtek inspektorů se týkala prodejců jídla a pití.

Společnost Výstaviště Flora Olomouc očekává, že z většiny odpadnou poté, co Flora nabídne návštěvníkům vlastní gastronomii.

„Na příští rok budeme otevírat restaurační zařízení a omezíme počet prodejců občerstvení. Návštěvníkům nabídneme vlastní a věřím, že velmi kvalitní gastronomické služby," uzavřel ředitel společnosti.

Během výstav se šidilo i v minulostiNa stánkaře, kteří nabízejí občerstvení a zboží na vyhledávaných zahradnických výstavách v Olomouci, si posvítili kontroloři Česká obchodní inspekce i v minulosti. Před třemi lety odhalili problémy v sedmapadesáti procentech případů.

„To je hodně. Průměr při kontrolách v regionu je kolem čtyřiceti procent," komentoval tehdejší ředitel oblastního inspektorátu Mojmír Bezecný.

Úroveň poskytovaných služeb inspektoři zkontrolovali u 21 prodávajících a nedostatky zjistili ve 12 případech.

Obchodníci neinformovali nakupující o ceně, neposkytli informace o zboží v českém jazyce, nedali na žádost nakupujícího doklad o zakoupení výrobků, klamali nakupující nepravdivými informacemi o poskytované slevě, nedodrželi deklarovanou míru nápoje, nabízeli k prodeji nebezpečné výrobky, konkrétně zapalovače. Tehdy ČOI uložila pokuty za 17 200 korun a v dalších případech zahájila správní řízení.