Příležitost rozhodnout po šesti letech o reprezentantovi olomouckého volebního obvodu číslo 61 příliš voličů nevyužilo.

„Účast je mizerná, přibližně deset procent," řekl v sobotu ráno předseda volební komise 18. volebního okrsku, který má volební místnost na Střední škole polytechnické v Olomouci.

Sousední 17. okrsek hlásil šestnáct procent.

Podle zkušenosti komisí už se čísla za sobotní dopoledne příliš nepohnou.

Podobná byla účast i v pátek večer, kdy se pohybovala nejvýše kolem patnácti procent.

Senátní souboj lékařů moc netáhne, účast je chabá

Kandidáti na senátora volí ve druhém kole: Milan Brázdil (vlevo) na ZŠ Stupkova v Olomouci, Lumír Kantor (vpravo) na ZŠ Helsinská v OlomouciZdroj: DENÍK/Jiří KopáčKandidáti na senátora volí ve druhém kole: Milan Brázdil (vlevo) na ZŠ Stupkova v Olomouci, Lumír Kantor (vpravo) na ZŠ Helsinská v Olomouci. Autor: DENÍK/Jiří Kopáč

Primář i záchranář hlasovali mezi prvními

Oba soupeři se vydali za plenty již v pátek, záhy po otevření hlasovacích místností.

Milan Brázdil, lékař olomoucké letecké záchranné služby a poslanec za ANO, vhodil obálku do volební urny mezi prvními kolem 14. hodiny na základní škole ve Stupkově ulici.

„V ten okamžik se chystalo volit asi deset lidí. Myslím, že účast bude poloviční ve srovnání s prvním kolem poloviční. Mrzí mě, že mladí lidé nemají mnohdy zájem o volby a nechávají rozhodnutí na starší generaci," řekl Milan Brázdil a doplnil, že starší nejspíš poctivě chodí k volbám, protože si demokracii vybojovali.

O půl hodiny později využil svého volebního práva i jeho protivník Lumír Kantor (kandidát KDU-ČSL), primář Novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc, a to na základní škole v Helsinské ulici v Neředíně.

Ani on nepředpokládá vysokou volební účast.

„Myslím, že Senát měl špatný vstup už při svém formování v 90. letech. A klišé, která zkreslují jeho význam, přetrvávají," objasnil svůj pohled na malý zájem lidí o tyto volby Lumír Kantor.