Žádné závažné prohřešky, jimiž by farmáři a prodejci mohli bezprostředně ohrozit zdraví zákazníků, kontroloři nezjistili.

„Největší problémy, které jsme při dosavadních kontrolách farmářských trhů zjistili, byly s chlazením. Také značení nebylo vždy v pořádku. Samozřejmě jde o nový fenomén, prodejcům jsme proto dali prostor na nápravu a vysvětlovali, jak má chlazení vypadat. Závady byly zatím řešeny domluvou,“ uvedl Pavel Moravec z Krajské veterinární správy v Olomouci.

Farmáři a prodejci na trzích chybovali hlavně v tom, že masné výrobky a sýry měli po dobu prodeje rozložené na stánku a v bednách na zemi.

„Tyto výrobky by měly být prodávány prostřednictvím chladicích vitrín, a to kvůli dodržení předepsaných teplot. Například kozí sýry nebo tlačenka skutečně nemohou po dobu prodeje ležet na stole,“ vysvětloval Moravec.

„Zatím počasí přálo, dopoledne bylo celkem chladno, ale v nadcházejícím období by u zboží živočišného původu, umístěného mimo chladicí zařízení, nebylo možné dodržet zdravotní nezávadnost,“ dodal vedoucí pracovník olomoucké krajské veterinární správy.

Na pult patří spíše vzorky

Zákon podle odborníka nevylučuje, aby farmář měl nabízené potraviny na pultě mimo chladničku, ale maximálně deset až patnáct minut.

„Déle rozhodně ne. Může samozřejmě mít na prodejním stánku neprodejný vzorek, aby si lidé mohli nabízenou potravinu prohlédnout, a pokud si spotřebitel vybere, prodejce zboží vytáhne z chladničky či chladicího auta, zařízení, které udrží požadovanou teplotu. Ta by u sýrů a uzenářských výrobků měla být do sedmi stupňů,“ upozornil Moravec.

Kontroly, které v minulých týdnech prováděla také Státní zemědělská a potravinářská inspekce, neskončily pro chybující farmáře a prodejce správním řízením a pokutou.

„Prodejci byli vstřícní a přislíbili, že nedostatky odstraní. Což se taky děje, jak vyplývá z kontrol z posledních farmářských trhů. Můžeme zákazníky ujistit, že závady, které by přímo ohrozily zdraví spotřebitelů, nebyly zjištěny,“ uzavřel vedoucí pracovník krajské veterinární správy.