K propagaci kázání využívá Facebook i Instagram, odkazují na ně například i oficiální stránky katolické církve, Olomoucké arcidézie nebo Matice svatohostýnské. Youtuberem se však kněz stát nechce.

Otec Roman Vlk vyrůstal v Prakšicích u Uherského Brodu, kam později chodil na osmileté gymnázium.

„Ministroval jsem v kostele. Bavily mě ale spíše přírodovědné předměty, ze kterých jsem i později maturoval. Dál jsem pokračoval na elektrotechniku, protože tam bylo nejméně rýsování,“ směje se Vlk.

Ilustrační foto
O olomoucké psí tuláky se nově postará firma z Čech, v Neředíně propustí lidi

Během prvního roku na brněnském vysokém učení se však rozhodl směřovat svůj život jinudy a přihlásil se ke studiu teologie do Olomouce.

„Po kněžském svěcení jsem první dva roky působil ve Zlíně, pak mě poslali do Rožnova pod Radhoštěm a následně do Ratají u Kroměříže. Nejdéle jsem byl ve Veselí nad Moravou, kde jsem také učil náboženství a etiku v Církevní základní škole,“ vysvětluje.

I když měl z učení napřed strach, později se ve své profesi na děti zaměřil. „Spoluvytvářel jsem vzorová kázání pro kněze na nedělní evangelia, která byla uzpůsobena dětem převážně mladšího školního věku,“ říká.

Naučil se používat hashtagy, hudbu, slang či efekty

S koronavirem přišel zákaz veřejných bohoslužeb a papírová příprava podle něj ztratila smysl.

„Potom přišel impuls, abych kázání natočil. Děcka tráví na sociálních sítích spoustu času a já tam viděl prostor, jak se k nim dostat. Vůbec jsem se na to necítil, nikdy jsem se nenatáčel a nevěděl jsem, jak na to. Neměl jsem doma žádnou selfie tyč nebo stativ. Gumičkou jsem přidělal mobil na notový stojan,“ popisuje farář.

Zdroj: Youtube

Vlk se musel přizpůsobit malým ovečkám, naučil se proto používat hashtagy, hudbu, slang či efekty.

„Napadlo mě pohrát si se svým příjmením. Byli jsme všichni zavření doma, na YouTube jsem proto děti přivítal z Vlčího doupěte. Na úvodní fotce kanálu je poselství ‚Já jsem s tebou stále', ve kterém zvýrazněná písmena poskládají Jesus. Nemůžu čekat v kostele, kdo přijde. Musím jít jejich cestou, naučit se jejich jazyku a tomu, čím dneska žijí. Jen tak jim mohu něco předat,“ míní.

Snaží se rozvíjet lidství a duchovno

Ve videích se co týden snaží v dětech pomocí myšlenek z evangelií rozvinout lidství a duchovno. Zájem o Boha u nich chce vzbudit také jejich zapojením v soutěžních videích.

„Taková videa jsou super nástroj, jak získat zpětnou vazbu přímo od dětí. Než jsem se do nich pustil, měl jsem na svou práci ohlasy pouze od rodičů či jiných kněží. V soutěžních videí zadám každých čtrnáct dní dětem úkol, například napsat poděkování za svého kamaráda. E-maily nazpět mi chodí ze Švédska, Španělska, z Rakovníka, z Budějovic či z Dubňan,“ vyjmenovává Vlk.

Zdroj: Youtube

Přestože má farář fanoušky nejen v Česku, ale i v zahraničí, youtuberem být nechce. Sociální sítě jsou však podle něj jednou z možností, jak k lidem slovo Boží dostat.

„Na YouTube jsem se nikdy vystavovat nechtěl, nechtěl jsem popularitu, ale vliv ano. Chci děti v dobrém ovlivnit a vzbudit v nich sebevědomí, ukázat jim, že nejsou samy. Pravdy starší více než 2 tisíce let jsou pořád platné, ať už mezi stany na poušti nebo mezi paneláky,“ uzavírá farář Vlk.

Nejmenší druh hvězdnatky - Přírodovědci z olomoucké Univerzity Palackého ji objevili v tropických deštných lesích ostrova Borneo
Olomoučtí přírodovědci objevili na Borneu nejmenší druh hvězdnatky

Tři moudra do života od faráře Vlka:

1. NESNAŽ SE – nech prostor pro Boží vstup a nedrž se křečovitě svých plánů

2. BUĎ VDĚČNÝ – je to velká síla pro život, uvědom si, co máš, zaměř se na dobro

3. BŮH JE HRÁČ – život s ním je pestrým dobrodružstvím, kterým tě provází