Páteční zápasové volno jim posloužilo k odpočinku a regeneraci hlasivek po čtvrtfinálové bitvě s Američany.

Silný hlas totiž budou potřebovat k burcování národního mužstva hned při sobotním zápase s Finy.

Tým Vladimíra Růžičky bude usilovat o postup do finálového mače a hlavně o boj o první dvě příčky na šampionátu.

„Ráno nás vzbudil nějaký šikula, který vrtal do panelu. Měli jsme po spánku a tak jsme koukli na internet, jestli nejsou vstupenky na semifinále. Jsou, ale hodně drahé, tak spoléháme, že je koupíme levněji od překupníků," poznamenal v pátek odpoledne Robert Stejskal z Olomouce.

Stejný postup zvolili při koupi vstupenek na čtvrtfinále. Vyplatil se.

Nyní se všichni touží dostat do většího stadionu.

Zatímco dosud Češi hráli v Areně Čižovka, kde je kapacita 9 600 diváků, poslední zápasy se přesouvají do Minsk Areny.

„Pojme patnáct tisíc lidí.Doufáme, že se tam dostaneme i my," přeje si Robert Stejskal i za kamarády Davida, Radka a Pavla.

Morava je zastoupena v hojném počtu

V běloruské metropoli se čtveřice z Olomoucka potkala s fanoušky z Prostějova.

„Přijeli na motorkách. Morava je tu zastoupena v hojném počtu," pyšní se pětatřicetiletý fanoušek.

Podle Davida Foretníka, dalšího z party, může být v běloruské metropoli na pět set fans z Česka.

Národní tým má však mnohem větší podporu. Při zápase se Spojenými státy americkými skandovala i drtivá většina diváků v téměř vyprodané Čižovce.

„Bělorusové fandí nám. O to víc, když jsme vyřadili USA. Celá aréna fandila ´Čechija, Čechija´. Přejí nám to, takže zlato možná bude," vyslovuje nahlas přání snad každého hokejového příznivce Robert Stejskal.

O tom, jestli budou o první dvě místa bojovat současní mistři světa ze Švédska nebo Rusové, rozhodne zápas, který začíná v sobotu ve 13.45 hodin. Po něm na led nastoupí proti Čechům Finové.

K hokeji pivo a pizza

Televizní přenos klíčového duelu začne v sobotu v 17.45 hodin. Sledovat ho budou moct lidé nejen doma, ale také v nespočtu podniků.

Otevřeno pro fanoušky bude například v Pizza Baru Bruk v pasáži Masné krámy v Olomouci, která spojuje Dolní náměstí a prostor u bývalých Vodních kasáren.

„Na čepu bude vychlazené pivo, na talíři pak originální pizza. Vítáni jsou všichni fanoušci," řekl Petr Jakeš, který tipuje výsledek 2:1 pro Čechy.

V neděli se mohou příznivci na závěrečná utkání o bronz v 15.30 nebo ve 20 hodin o první a druhé místo dívat naproti ve vinotéce. Vyhledávaným místem je také například podnik na třídě Svobody Atlant. Přenosy budou k vidění i v dalších hospůdkách.