„Je cyklistika vaší nejoblíbenější alternativou při přepravě po Olomouci? Pokud ano a navíc se občas na silnici necítíte bezpečně nebo se musíte krčit na krajíčku vozovky před neustávajícím proudem automobilů, pak čtete správný text," uvádí na svých stránkách iniciativa pod názvem Critical Mass Olomouc, která letos pořádá druhý ročník společných cyklovyjížděk po krajském městě.

Akce se koná vždy poslední čtvrtek v měsíci a 26. dubna se uskuteční její letošní druhý díl.

Kdo má kolo a pocit, který je uvedený výše, nechť se vydá k vysokoškolským kolejím na ulici Šmeralova, kde je v 18 hodin setkání s ostatními aktéry jízdy. Poté se kolaři a všichni přítomní rozhodnou, kterým směrem a za jakým cílem se rozjedou.

„Vše je neorganizované a spontánní, takže každý může převzít iniciativu za trasu a podobu cyklojízdy. Vítáni jsou všichni bez rozdílu v typu, značce nebo stáří svého samopohonného dopravního prostředku. Můžeš jet na skateboardu, kolečkových bruslích, lehokole, staré plečce, horském kole nebo silničce," píše se dále na stránkách www.cykloolomouc.cz, kde také uvádí zákulisí cyklovyjížděk ve zbytku světa.

„Critical Mass jsou pravidelné cyklojízdy, které vznikly v roce 1992 v San Franciscu a od té doby se rozšířily asi do 300 měst na všech obydlených kontinentech. Londýn, New York, Bombaj, Tokio, Auckland, Sau Paulo, Barcelona, Paříž, Sidney, Johanesburg a další místa, kde se každý měsíc spojí desítky až stovky cyklistů a projíždějí spolu ulice města," zmiňují autoři stránek.