Velkokapacitními sterilizátory měsíčně projde ve Fakultní nemocnici Olomouci na čtyřicet tisíc kusů zdravotnických prostředků.

Letos pořídila dva nové a další vybavení pro transport sterilního materiálu, což pomůže opět zvýšit bezpečnost pacientů v rámci dlouhodobé prevence nemocničních nákaz.

Ty podle statistik ohrožují až desetinu pacientů ve všech zemích s vyspělým zdravotnictvím.

„Bezpečí pacientů patří mezi naše priority, soustředíme se tedy i na oblast prevence takzvaných nozokomiálních nákaz, tedy infekcí získaných v souvislosti s hospitalizací ve zdravotnickém zařízení," uvedl Martin Šamaj, náměstek nelékařských oborů FNOL.

V nemocnicích se totiž vyskytují kmeny bakterií, které vlivem časté dezinfekce prostředí a vlivem užívání antibiotik zmutovaly do odolnějších forem.

„Nemocniční infekce postihne v našem zařízení jedno a půl procenta všech hospitalizovaných pacientů, kterých je ročně téměř padesát tisíc. Tyto nákazy nelze nikdy zcela vymýtit, ale když se vyskytnou, lze zabránit tomu, aby se pak šířily k dalším pacientům," vysvětlila Jarmila Kohoutová, vedoucí Oddělení nemocniční hygieny FNOL.

Dekontaminační myčky

Nemocnice již před dvěma lety dokončila projekt, díky kterému zakoupila s podporou Evropské unie nové technologie pro dezinfekci zdravotnických prostředků.

Kliniky byly dovybaveny například dekontaminačními myčkami na močové lahve a podložní mísy, myčkami operačních nástrojů nebo dezinfektory endoskopů.

„Díky dalšímu projektu, který dokončujeme právě v těchto dnech, jsme pořídili dva nové parní sterilizátory s objemem šest set a čtyři sta litrů na detašované pracoviště centrální sterilizace na dětské klinice. Zakoupili jsme také patnáct prachotěsných skříní pro přepravu sterilního materiálu na operační sály," popisovala Helena Šmakalová, vrchní sestra Centrálních operačních sálů a sterilizace FNOL.

Pracoviště centrální sterilizace sídlí v chirurgickém komplexu vedle centrálních operačních sálů a je vybaveno osmi velkokapacitními sterilizátory.

„Měsíčně tam projde sterilizací asi čtyřicet tisíc kusů zdravotnických prostředků. Dva nové sterilizátory, které jsme získali na detašované pracoviště na dětské klinice, sterilizují měsíčně asi devět set kusů zdravotnických prostředků. Jde především o operační prádlo z mikrovlákna, tedy o roušky a pláště používané během operačních výkonů," uvedla Helena Šmakalová.

Projekt „Komplexní technologické vybavení v oblasti sterilizace prádla z mikrovlákna ve FN Olomouc" dokončuje nemocnice v těchto dnech a na jeho realizaci získala 4,5 milionu korun z Evropských strukturálních fon­dů.