Fakultní nemocnice Olomouc zde představí robotický systém, který využívají její specialisté k urologickým a gynekologickým chirurgickým výkonům.

Veřejnosti neukáže žádnou maketu, ale nejmodernější verzi robotického systému daVinci.  Do Olomouce dorazí z Německa.

„Využili jsme nabídky amerického výrobce robotických systémů, abychom tuto moderní technologii představili olomoucké veřejnosti. Jde o skutečný přístroj využívaný k operacím po celém světě. V naší nemocnici máme k dispozici jeho starší verzi a v současné době jednáme o nákupu nového robotického systému,“ uvedl Roman Havlík, ředitel FN Olomouc.

Nejmodernější verze robotického systému dorazí do Olomouce v pondělí brzy ráno z Německa. Vystaven by měl být na konferenci věnované novinkám v gynekologické endoskopii, která se v hanácké metropoli příští týden koná a na kterou se sjedou odborníci z celé České republiky i ze zahraničí.

Kdo bude zastupovat Olomoucký kraj ve Sněmovně
Toto jsou vaši noví poslanci z Olomouckého kraje

DaVinci operuje v Šantovce

Ještě před tím však nemocnice předvede robota veřejnosti. Osahat si jej mohou dospělí i děti a chvíli si zkusit, jaké to je ovládat nejmodernější zařízení, které pomáhá zachraňovat lidské životy.

„Lidé, kteří přijdou v pondělí a úterý do obchodní galerie Šantovka, budou moci v době od 9.00 do 18.00 hodin usednout za ovládací konzoli robotického systému a na chvíli si vyzkoušet profesi chirurga,“ zval mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Průběh fiktivních operací přitom budou moci kolemjdoucí sledovat na velkoplošné obrazovce. Součástí akce nazvané „DaVinci operuje v Šantovce“ bude i doprovodný program.

Během něj vystoupí lékaři, kteří se ve fakultní nemocnici specializují na robotickou chirurgii.

V Šantovce budou také vystaveny i fotografie Jindřicha Štreita z cyklu Tichá nemoc, který dokumentuje život pacientů s rakovinou prostaty.

Rentgen. Ilustrační foto
Olomoucká fakultka nechá po neštěstí prohlédnout všechny rentgeny

Už dva tisíce operací

Robotický systém využívá FN Olomouc od roku 2009 a za osm let už s jeho pomocí provedla více než dva tisíce operací, nejčastěji u nemocných s nádorem prostaty a rakovinou dělohy.

Robotické operace jsou podle olomouckých odborníků výrazně šetrnější vůči pacientovi, jeho rekonvalescence se zkracuje téměř na polovinu oproti klasickým otevřeným operacím.

„Už během operačního výkonu dochází oproti klasickým otevřeným operacím k výrazně menším krevním ztrátám. Okolní tkáň je operací méně traumatizovaná, což přináší snadnější hojení, méně komplikací a rychlejší návrat nemocného do běžného života,“ vyjmenoval Vladimír Študent, přednosta Urologické kliniky FN Olomouc a předseda České společnosti robotické chirurgie ČLS JEP.

Biochemik Vilím Šimánek, profesor Univerzity Palackého v Olomouci
Olomoucký vědec zkouší brusinku na rakovinu prostaty. Sám jí onemocněl
Ve fakultní nemocnici operuje robot da Vinci
Robot v Olomouci pomohl už u tisící operace. Odstranil prostatu s nádorem