Od čtvrtka bude odběrové místo v olomoucké Fakultní nemocnici nově otevřeno v pracovních dnech od 7.30 hodin do 15 hodin (pro samoplátce od 11 do 12 hodin a od 12.30 do 15 hodin). O sobotách bude v době od 8 do 12 hodin přístupné výhradně samoplátcům.

Nejmenší druh hvězdnatky - Přírodovědci z olomoucké Univerzity Palackého ji objevili v tropických deštných lesích ostrova Borneo
Olomoučtí přírodovědci objevili na Borneu nejmenší druh hvězdnatky

„V tuto chvíli jsme jediné zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji, které zajišťuje vyšetření na COVID-19 pro zájemce z řad samoplátců. V souvislosti s novými opatřeními řecké strany jsme okamžitě zaznamenali zvýšený zájem o tyto testy. Protože chceme veřejnosti vyjít vstříc, snažíme se v rámci našich možností v co největším rozsahu rozšířit provozní dobu odběrového místa,“ řekla náměstkyně nelékařských oborů Andrea Drobiličová.

Nutná rezervace

Odběrové místo v olomoucké Fakultní nemocnici se nachází v budově F, vstup je bočním vchodem. Pro pacienty odeslané s podezřením na onemocnění COVID-19 například praktickým lékařem či hygienickou stanicí je v pracovní dny vyhrazena doba od 7.30 do 11 hodin.

U samoplátců je však nezbytné vždy využít rezervační systém na stránkách https://fn-ol.reservio.com/ a předem se nahlásit na volný termín.

Ilustrační obrázky, hudba a neformální vyjadřování. To podle něj na děti platí.
Farář z Moravy točí pro děti videokázání na YouTube. A slaví s nimi úspěchy

„Cestující do Řecka si pak s sebou nově vedle platební karty k uhrazení ceny vyšetření musejí vzít i cestovní doklad, s nímž budou do Řecka vyrážet. Jeho číslo je totiž povinnou součástí lékařského potvrzení, které je řeckou stranou požadováno,“ upozornila Andrea Drobiličová.

Lidé, kteří vyrážejí do Řecka, musejí od pondělí 17. srpna předložit na řecké hranici negativní výsledek molekulárního PCR testu na COVID-19. Ten nesmí být starší 72 hodin od doby odběru vzorku a musí být doložen potvrzením negativní diagnózy v anglickém jazyce. Tato povinnost se vztahuje na pozemní cesty i přílety z České republiky včetně tranzitů ve třetí zemi.