„Po dvaceti letech, kdy byl program tohoto festivalu zaměřen na otázky spojené s hledáním vztahu člověka a přírody se letošní téma věnuje zkoumání přirozenosti člověka. Besedy se budou odvíjet na hranici oddělující lidské a mimolidské, budou se ptát, co mají lidé se zvířecí říši společného a co je naopak na lidských bytostech výjimečného," zval hlavní organizátor Michal Bartoš.

O vývoji člověka v přírodě, jestli naše jednání ovlivňují geny nebo výchova a jsme-li sobci nebo altruisté, pohovoří biologové Jan Zrzavý a Stanislav Komárek a ekolog Bohuslav Binka.

Člověk se od ostatních živých tvorů odlišuje rozumem – nabídne pohled psychiatra Cyrila Höschla. Do oblasti vzdělávání pak zájemce pozve sociolog Jan Keller.

O společnosti, v níž jsou peníze na prvním místě, finanční krizi a možných alternativách řešení v oblasti finanční podebatuje Ilona Švihlíková a společenské Tereza Stöckelová.

V diskusích je doplní filosof Václav Bělohradský a ekonom Tomáš Sedláček.

Přijede i spisovatelka, básnířka a vysokoškolská pedagožka z UK v Praze Sylva Fischerová – představí podivuhodný svět hippokratovských lékařů a jeho srovnání s jinými přístupy k člověku a jeho zdraví.

Na programu EDO je „ministerský potlach" bývalých ministrů životního prostředí Rut Bízkové, Libora Ambrozka a Martina Bursíka.

Organizátoři EDO zvou i na noční procházky za zpěvem slavíků a koncert italského varhaníka Alessandra Bianchiho.

Festival vyvrcholí Ekojarmarkem na Horním náměstí. Podrobnosti na www.slunakov.cz.