Ten se společně se sousedním objektem na adrese Dolní náměstí 2 nepodařilo radnici udat během minulých třech pokusů o prodej.

Město proto obě nemovitosti nabízí zvlášť, a to opět za sníženou cenu.

Pokud se nikdo nepřihlásí, je ve hře ještě pronájem. Městu se jako zájemce ozvala velká státní instituce.

Protože se radnici nepodařilo oba domy prodat dohromady za sto čtrnáct milionů korun, nabízí nyní nemovitosti zvlášť dům U Zlatého jelena za 60 milionů korun a stavbu na Dolním náměstí číslo 2 za 49 milionů korun.

To, proč se oba domy nyní prodávají zvlášť, odůvodnil náměstek primátora Martin Major.

„Mysleli jsme, že bude prodej snazší. Když to nikdo nechce koupit dohromady, tak jsme jednoduchou matematickou operací rozhodli o tom, že to zkusíme nabídnout zvlášť," uvedl náměstek Major s tím, že rozhodně nejde o vstřícný krok pro olomouckého podnikatele Ivana Kyselého, který o budovy projevil během dřívějších kol prodeje nemovitostí zájem.

Primátor: Možná nás to přestane bavit

Nabídl však mnohem nižší částku, než byla minimální kupní cena, která začínala na sto dvaceti milionech a následně klesla na sto čtrnáct milionů korun.

Za Dolní náměstí 1 i 2 byl ochotný zaplatit „jen" pětasedmdesát milionů korun.

Podle posledních informací od Ivana Kyselého jeho zájem o koupi staveb už netrvá a vyčleněné peníze použije jinde.

Snižování ceny obhajuje vedení stanoviskem ministerstva pro místní rozvoj, které doporučuje při neúspěšném prodeji majetku snižovat částky o několik procent.

„Jdeme dále tou cestou, kdy krok po kroku snižujeme cenu o pět procent. Možná, že nás to přestane bavit. Rozhodně to neznamená, že cenu snížíme na třicet nebo dvacet pět milionů korun. Nelze vyloučit, že budeme uvažovat i o jiných formách řešení. Prodej není jedinou cestou," naznačil Martin Novotný, olomoucký primátor.

Pronájem velké firmě?

Ona jiná možnost je na obzoru.

Podle náměstka Majora dům U Zlatého jelena láká velkou firmu se státní účastí, která by budovu chtěla opravit a využívala by prostor formou dlouhodobého pronájmu.

Jednání jsou však na začátku, proto Major nechce být prozatím konkrétnější nebo prozradit jméno společnosti. Bude také záležet, zdali nemovitost během aktuálního kola prodeje někdo získá.

O pronájem Zlatého jelena měl zájem také další olomoucký podnikatel, Richard Benýšek.

„Preferovali by- chom spíše pronájem. Nabízeli jsme městu, že bychom v tomto domě ve spolupráci s ním instalovali naši sbírku k historii animovaného filmu, čímž bychom zvedli návštěvnost o minimálně třicet tisíc turistů, ale město nemá zájem," uvedl před časem podnikatel Benýšek.

SOUVISEJÍCÍ: Dům U Zlatého jelena nikdo nechce, Kyselý i Benýšek prý nemají zájem