„Jde se o gotickou dlažbu, která byla v pozdním středověku v městských domech rozšířená. Při stavbách se používaly valony, jinak řečeno oblázky, které lidé sbírali z ramen řeky Moravy. Takto dobře zachovalá dlažba je v Olomouci jednoznačně raritou,“ řekl Pavel Michna, z odboru archeologie Národního památkového ústavu.

Historikové se s podobným nálezem nesetkávají často. Mezi materiály, ze kterých jsou zachované dobové podlahy vyrobeny, je právě oblázkový povrch výjimečný.

V historickém centru Olomouce je tato dlažba jedním z nejstarších prvků.

„Měšťanské domy, které jsou postaveny kolem Horního náměstí, mají své základy vytasené přímo do skály Michalského vrchu. Pod dlažbou nejsou už žádné kulturní vrstvy. Tyto domy jsou cenné zejména proto, že jejich vnitřní konstrukce nebyly nikdy přestavovány,“ dodal Michna.

Majitel domu, společnost Moravská výrobní, plánuje po dokončení úprav sklepní prostory pronajmout. Není zatím známý jejich přesný účel, předpokládá se však, že by tam později mohla vzniknout vinárna nebo čajovna, která by zachovala historizující charakter sklepu.

Více o zajímavém domu U Zlaté štiky a objevu dlažby v jeho sklepení najdete ve čtvrtečním vydání Olomouckého deníku.

Matej Slávik