Na tradiční české zákusky a koláčky z praktického pracoviště oboru cukrář stojí u Duhové cukrárny v olomoucké Štursově ulici každý čtvrtek dlouhé fronty spokojených zákazníků.

Centrum Olomouce po uzavření vánočních trhů v sobotu 27. listopadu 2021
Olomouc chce zachránit část trhů. Výzdobu necháme, ujišťuje radnice

„Podařilo se nám získat dotaci na nové učebny pro budoucí cukráře, vznikly v bývalém bytě pro školníka. Pracoviště jsme vybavili moderní technikou a výkonným přístroji a díky tomu můžeme výrobky našich studentů zájemcům nabídnout v Duhové cukrárně. Nejedná se však o klasickou cukrárnu s možností posezení u kávy, ale o prodejnu praktického studentského pracoviště. Zájem je od samého začátku obrovský, fronty zákazníků nás velmi příjemně překvapily,“ sdělil ředitel Střední odborné školy obchodu a služeb Ladislav Pochyla.

Duhová cukrárna je v provozu každý čtvrtek v době od 10 do 14 hodin.

Kromě budoucích cukrářek a cukrářů tam za pomoci učitelů odborného výcviku získávají první zkušenosti se zákazníky také studenti oboru prodavač.

„Zatím se jedná o zkušební provoz. Provozní doba i ceny jsou pouze zaváděcí, všechno ještě budeme vyhodnocovat a je možné, že dojde k nějakým změnám. Máme opravdu velkou radost z toho, jak moc jdou zákusky a koláčky našich studentů na odbyt. Je to pro ně ta nejlepší zpětná vazba, když vidí, jak velký mají lidé o jejich poctivé a kvalitní cukrářské výrobky zájem. Ceny jsme stanovili tak, aby pokryly náklady,“ poznamenal ředitel.

Vizualizace nového obchodního centra Galerie Šantovka 2 z roku 2018
Šantovka 2 jde pro povolení, investor chystá i proměnu "jedničky"

Obědy i stříhání

Olomoučané si mohou vyzkoušet také obědy, které v rámci odborné praxe vaří studenti oboru kuchař-číšník. Externí strávníci si je odnášejí s sebou na pracoviště, do kanceláří nebo domovů.

„Velmi oblíbené je rovněž naše kadeřnictví, které už má za několik let provozu spoustu stálých zákaznic a zákazníků. Všechny tyto provozovny jsou dílem skvělého kolektivu zaměstnanců, kteří neustále pracují na dalších a dalších vylepšeních. Neustále přemýšlíme o tom, co je ještě možné zlepšit a jak studenty na jejich budoucí povolání ještě lépe připravit,“ dodal Ladislav Pochyla.

Služeb, které nabízejí studenti „Štursovky“ v tamním kadeřnictví pravidelně využívá také Olomoučanka Jana Hauerová.

„Chodím tam už několik let a jsem se stříháním i barvením moc spokojená, děvčata jsou opravdu šikovná. Koláčky a zákusky od budoucích cukrářek dnes vyzkouším poprvé, o ´školní´ cukrárně jsem se dozvěděla od dcery. Je určitě dobře, že si otevřeli svoji prodejnu, ráda je podpořím,“ řekla seniorka, která ve čtvrtek dopoledne trpělivě čekala více než půl hodiny ve frontě.