Od března družstvo nabízí vepřovou panenku, krkovičku, plecko, pečeni, kolena anebo vnitřnosti přímo konečnému spotřebiteli.

„První den jsme prodali sto padesát kilogramů masa. Takovou odezvu jsme nečekali,“ popisovala Sylva Procházková – odborný dozor senické bourárny masa.

Zahájení přímého prodeje vepřového berou zemědělci zejména jako propagaci kvalitního českého masa.

„U nás mají zákazníci maso v nejvyšší kvalitě a zejména čerstvosti – kupují maso ze včerejší porážky. Neleží ani minutu na pultě, někde v teple,“ poukázala.

V malé bourárně masa se čerstvé vepřové prodává každý čtvrtek.

„Na základě konkrétní objednávky zákazníkovi řezník kotletu nebo krkovici krásně nachystá do kuchyňské úpravy. Je však nutno odebrat celé svalové partie – krkovička s kostí váží odhadem čtyři kilogramy,“ upřesnila Sylva Procházková.

V Senici na Hané ani blízkém okolí není jednoduché čerstvé maso sehnat. „Rozhodli jsme se proto místním tuto surovinu zpřístupnit, aby za ní nemuseli cestovat až do Olomouce,“ podotkla Procházková.

Aktuální ceník senického vepřového? Příznivý. Vepřová pečeně s kostí stojí 115 korun, krkovice s kostí 112, zadní koleno 84 korun za jeden kilogram.

Podnik jako jeden z mála v Olomouckém kraji nepřistoupil ke zrušení chovu prasat, přestože je dlouhodobě prodělečný. Aktuálně dodává na jatka 7 tisíc prasat ročně.