„Byl vystrašený jako hrom. Probrali jsme celou situaci a následoval odběr krve,“ popisovala Hana Kabátová, vedoucí olomoucké HIV/AIDS poradny.

Z poradny odešel s lístečkem, na který lékařka napsala muži "jeho" číslo. Pohovor i vyšetření jsou v poradně anonymní. Pod číslem je evidován vzorek odebraného biologického materiálu. Ten ještě týž den putoval do laboratoře Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě.

„Příští pondělí dotyčnému sdělím výsledek. Pouze ústně. Nedostane žádnou zprávu, vše je velmi přísně anonymní,“ ujistila Kabátová.

Čína, Vietnam či Thajsko jsou podle lékařky nejčastějšími destinacemi, kde si klienti olomoucké poradny dopřáli rizikové dobrodružství, aby se pak potili hrůzou, zda se při sexu nenakazili virem HIV. „Byli tam na dovolené nebo služební cestě. Dopřáli si 'masáž' a udělali velkou zkušenost,“ popisovala "výpovědi" zoufalých klientů Hana Kabátová.

Lidem, kteří mají podobné obavy, radí, aby neváhali a okamžitě se nechali vyšetřit.

„Přesněji po dvou měsících po rizikovém chování, aby byl výsledek spolehlivý,“ zdůraznila vedoucí olomoucké poradny, kde je testování nejen anonymní, ale také bezplatné.

Pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Olomouc, jejichž zdravotní stav umožňuje podávat jim běžné pokrmy bez zvláštních dietních omezení, si mohou od 9. září volit jeden ze tří nabízených obědů.
Ve fakultce jako v restauraci. Pacienti si nově vybírají ze tří menu

Nákaza z LGBT festivalu 

Za poslední rok podchytili v olomoucké poradně v budově Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje dva nové případy.

Cizince, jenž v Olomouckém kraji pobývá pracovně, a muže, který se nakazil na festivalu LGBT komunity.

„V takovém případě nabídneme hned několik center, kam se klienti mohou obrátit a zahájit léčbu,“ vysvětlovala Kabátová.

Nové případy HIV infekce eviduje Státní zdravotní ústav. Statistiku vede podle regionu, způsobu přenosu a pohlaví. Žádná jména a adresy.

V Olomouckém kraji zaznamenal od ledna do července pět nových případů HIV infekce.

V lednu a únoru se dostali do evidence heterosexuální muž a žena z Jesenicka. Oba uvedli, že se nakazili při pohlavním styku s osobou opačného pohlaví.

Dva muži z Prostějovska, u nichž byl virus HIV zjištěn na jaře, sdělili jako způsob přenosu homosexuální styk.

Do lednových čísel se dostal také muž z Přerovska, u něhož přenos nebyl uveden.

Do olomoucké poradny HIV podle Kabátové stále častěji přicházejí mladé páry, které spolu začaly chodit a plánují rodinu.

„Mile nás to překvapuje. Přijdou, že spolu chodí a plánují založit rodinu. Je to zodpovědný přístup, který velice oceňujeme,“ komentovala vedoucí olomoucké poradny, která je ve Wolkerově ulici otevřena každé pondělí od 13.30 do 16.30.

Ilustrační foto
Ženy zkusí samoodběr doma, novinku v boji s rakovinou děložního čípku

Region s nízkým počtem případů

Olomoucký kraj s počtem zjištěných případů od roku 1985 patří mezi regiony s nejnižším výskytem HIV infekce – na Zlínsku eviduje SZÚ do července letošního roku 59 případů, na Pardubicku 70, ovšem v Moravskoslezském kraji 226 a na jižní Moravě 271. Nejvyšší počet zaznamenala Praha – 1708.

Pokles počtu nově zachycených případů infekce HIV v České republice nastal v roce 2017, kdy byl nižší proti předchozímu roku i roku 2015.

„U občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem bylo zjištěno 254 případů, což je o 32 méně než v roce 2016 a o 12 případů méně než v roce 2015,“ sdělil SZÚ s tím, že dlouhodobě dominantním rysem výskytu HIV infekce v Česku je vysoký podíl homosexuálního přenosu.

K obdobnému poklesu ovšem došlo též v roce 2011 oproti hodnotám za roky 2010 a 2009. Následně však vývoj počtu nových případů infekce HIV v letech 2012 až 2016 potvrdil, že trend výrazného nárůstu infekce HIV v ČR pozorovaný od roku 2002 navzdory jednoletému poklesu v roce 2011 trval.

„Je proto třeba počkat na další vývoj,“ upozornil SZÚ v poslední roční hodnotící zprávě.

Nové sanitky pro záchrannou službu Olomouckého kraje
Olomoucká záchranka dostala nové sanitky

Mercury by zpíval ještě 20 let

Pozitivní trend v posledních letech přičetli odborníci změně léčby. Nové léky mají mnohem méně nežádoucích účinků a pokud je nemocní poctivě užívají, jsou prakticky neinfekční. I zde platí, že nejdůležitější je přijít včas a předejít rozvinutí viru HIV a tedy i AIDS.

Ve stádiu infekce je léčba úspěšná díky antivirotikům zabraňujícím množení viru. Umožňují nemoc „udržet“ až desítky let.

Jak odborníci podotýkají, kdyby dnes legendární Freddie Mercury zjistil, že je HIV pozitivní, měl by velmi vysokou šanci na to zpívat ještě dvacet i třicet let.