Zákazníci si zde budou moci vybrat z velké nabídky potravin vyráběných podle starých receptur, domácího zboží a čerstvých specialit z Hané. Sortiment se bude měnit s ročním obdobím.

Hanácké farmářské trhy se budou konat od prvního dubna každý následující pátek od 9 do 16 hodin na Dolním náměstí v Olomouci. Skončí těsně před zimou 21. října.

S nápadem oživit Dolní náměstí farmářským trhem přišla Olomoučanka Markéta Záleská. Inspirovaly ji podobné akce v zahraničí. Jezdila totiž jako průvodkyně po evropských zemích a vodila turisty na místní trhy.

„Moc se mi totiž líbily. Napadlo mě, že něco podobného by mohlo být i v Olomouci, a proto jsem se pustila do zařizování. První hanácký farmářský trh lidé mohou navštívit už prvního dubna a pak každý následující pátek. Chystáme také dva výroční s doprovodnými akcemi. Jeden bude v červnu v rámci Svátků města a druhý v říjnu,“ popsala Záleská, která má jako provozovatelka trhy na starosti.

Lidé si na tržišti nakoupí čerstvé, kvalitní, tuzemské potraviny a zároveň se seznámí i s původem a postupem zpracování zboží, které budou nabízet na tři stovky regionálních farmářů a podnikatelů z celého kraje.

Sortiment bude pestrý a bude se měnit podle aktuální sezóny.

Co konkrétně na trhu lidé najdou a budou si moci odnést domů?

Kromě zeleniny a ovoce, masa a uzenin, mléčných výrobků a pečiva si zájemci mohou koupit vejce, ryby, ovocné a zeleninové šťávy, med, houby, plody, koření, kuchyňské byliny, ale i řezané květiny ze zahrádky.

„Nezapomínáme ani na produkci v bio kvalitě a občerstvení. K mání budou hanácké placky, bystročické zelí, dobroty z tvarůžků nebo speciality z udírny,“ podotkla Záleská.

Pochoutky z tvarůžků i domácí sekaná

Laskominy z tvarůžků na Dolním náměstí bude nabízet lahůdkářství z Velkých Losin.

Lidé tak ochutnají vdolečky nebo trubičky plněné aromatickým sýrem.

Uzeniny a čerstvé maso si lidé koupí u stánku Josefa Klimeše, který je majitelem řeznictví a uzenářství v Bušíně na Šumpersku.

„Lidé u nás mohou ochutnat například domácí sekanou z vepřového masa nebo klobásky, které připravujeme bez chemických přísad a přidáváme do nich speciální směs koření. Na trhy se těším a jsem zvědavý, kolik bude chodit lidí,“ řekl Klimeš.

Na pořádání trhů se podílí město Olomouc i Olomoucký kraj spolu s dalšími neziskovými organizacemi, jako například s Hnutím Duha, nadačním fondem Okno nebo s občanským sdružením krále Ječmínka. Podle organizátorů je cílem trhů podpořit malé a střední pěstitele, výrobce a chovatele.

„Také chceme nabídnout lidem kvalitní výrobky za přijatelné ceny, posílit spolupráci mezi městem a venkovem, snížit negativní vlivy na životní prostředí a rovněž oživit městské centrum,“ doplnila Záleská.

Přivedou trhy do města i více turistů?

Právě rozproudění života na Dolním náměstí si pochvaluje olomoucká radnice. Podle náměstka primátora Jana Holpucha by farmářské trhy mohly také přispět k podpoře cestovního ruchu ve městě.

„Vánoční trhy na Dolním náměstí potvrdily, že plocha je k podobným akcím vhodná. Od této aktivity si slibujeme, že přispěje k oživení centra města a bude mít tak pozitivní dopad i na zvýšení počtu turistů. Na nabídku trhů se těším a při první příležitosti si je půjdu obhlédnout. Kromě zeleniny a ovoce bych chtěl vyzkoušet domácí sýry,“ vysvětlil Holpuch s tím, že město přispělo na pořádání trhů devadesát tisíc korun a pomáhá také s jejich propagací.

Podrobné informace o farmářských trzích najdou lidé také na nových webových stránkách www.olomouckytrh.cz. Najdou zde termíny jejich konání a také sortiment, který budou prodejci na náměstí nabízet.

Farmářské trhy se v kraji konají také v Přerově a v Šumperku. Jsou vždy jednou do měsíce.