Je sobota, půl třetí odpoledne. Na vlakovou zastávku právě doskákala Rosnička, parní lokomotiva se čtyřmi vagóny. Nástupiště zahalil kouř, ze kterého se trousí dav jásajících dětí a ohromených dospělých, ze zbylých dvou vozů vystupují urozené dámy a vzácní pánové v prvorepublikových oděvech. Mezi nimi rozdává pozdravy i úsměvy prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk. Oslavy mohou začít.

Takto vypadaly první vteřiny sobotního programu ve Velké Bystřici. Ujít si je nenechaly desítky přihlížejících. Slavnostní průvod se vydal směrem k náměstí, cestou se však ještě zdržel u Masarykova pomníku, kde přítomní uctili památku zakladatele našeho státu. Prezidentská limuzína v podobě koňského povozu, kterou doprovázeli například dobrovolní hasiči, muž na dobovém bicyklu, folklórní soubor Haná či osoby v hanáckých krojích, dorazil na místo určení těsně před půl čtvrtou.

Fotbalisté Karviné (v bílém) ztratili slibně rozehraný zápas s Olomoucí.
Beznaděj střídá euforie. Sigma úžasně otočila zápas v Karviné



Na náměstí trpělivě čekali další občané, přestože vydatně pršelo a teploměr ukazoval pouhých 12 stupňů. „Přijela k nám rodina až z Čech. Počasí bohužel nevyšlo, ale ani tak si to nenecháme ujít. Měl by být ohňostroj, tak snad ho kvůli dešti nezruší,“ doufala paní Jana, která se těšila hlavně na vystoupení Železného Zekona. Její děti zaujaly spíše stánky se sladkostmi a balónky. „Pánská část dospěláků nám zmizela k pípě s pivním speciálem, ale už se podezřele dlouho nevrací,“ smála se místní rodačka.

Slavnostní atmosféru doplňoval flašinetář hitem Škoda lásky a dalšími skladbami. Promočení lidé se mohli zahřát teplým jídlem nebo horkými drinky, a kdyby ani to nepomáhalo, měli možnost ukrýt se před kapkami v nedalekém sále, kde byly vystaveny černobílé fotografie a různé upomínkové předměty. Pořadatelé akce zde také promítali dva dokumenty – příjezd pravého Masaryka na Hanou a jeho proslovy, následně převoz a instalování jeho sochy před budovu místní základní školy v roce 1989. Ve fotokoutku se zájemci nechávali zvěčnit v prvorepublikovém oblečení i s doplňky, které byly k zapůjčení přímo na místě.

Stoleté výročí okořenili kameloti se speciálním vydáním Bystřických novin, koncert New Street Bandu, divadelní vystoupení Babky Miládky, poštovna s originálními razítky nebo žonglér. (ber)

Historické vlaky v olomouckém železničním muzeu se připojily k oslavám 100 let republiky
V Olomouci slaví republiku i na železnici. Vyjela Rosnička i Kocúr