Půjde o jeho první cestu do krajského města i celého regionu od jeho březnové inaugurace.

Zprávu Olomouckému deníku potvrdila Kancelář prezidenta republiky s tím, že se nejedná o klasickou krajskou cestu, ale o jednodenní návštěvu.

Hlava státu dorazí zejména na celorepublikový sjezd strany KDU-ČSL, který bude hostit NH Hotel Olomouc. Čeká jej i schůzka s olomouckým primátorem, hetmanem i arcibiskupem.

Stěžejním bodem prezidentova sobotního programu v Olomouci je jeho účast na sjezdu lidovců.

„Po příjezdu se přivítá s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem a ve 13 hodin vystoupí se svým projevem na sjezdu KDU-ČSL," uvedla Barbora Ficalová z tiskového oddělení Kanceláře prezidenta republiky.

Lidovci, kteří si kromě jiného v krajském městě zvolí během víkendu svého předsedu, místopředsedy a členy celostátního výboru a celostátní konference, berou přítomnost hlavy státu za pozitivní fakt.

„Již po jeho zvolení a před jeho ustanovením do funkce mu předseda Pavel Bělobrádek gratuloval a zároveň jej pozval k setkání. S jistou časovou prodlevou se tomu stane tak nyní právě na sjezdu. Jeho návštěva bude určitým signálem, že naše vzájemné vztahy budou i nadále korektní," sdělila Alexandra Alvarová, mluvčí KDU-ČSL.

Prostory NH Hotelu Olomouc již jednoho českého prezidenta hostily. V roce 2010 zde byl Václav Klaus s manželkou, pár zde strávil i noc.

„Vzhledem k tomu, že se jedná v případě pana prezidenta Zemana o pouze zhruba hodinou návštěvu, žádné speciální přípravy se nekonají. Pouze jeho bezpečnostní služba provede průzkum hotelu před jeho příjezdem, což je běžný postup," řekl Tomáš Rousek, ředitel jmenovaného hotelu na Legionářské ulici v Olomouci.

Setkání s primátorem, hejtmanem a arcibiskupem

Po projevu bude program Miloše Zemana pokračovat setkáním s představiteli města, kraje i církve.

„V odpoledních hodinách se setká s Martinem Novotným, primátorem města Olomouce, dále pak v olomouckém Vlastivědném muzeu s hejtmanem Olomouckého kraje Jiřím Rozbořilem a poté v Arcibiskupském paláci s Mons. Janem Graubnerem, arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským," prozradila zbývající část prezidentova pobytu v Olomouci Barbora Ficalová.

Olomoucký primátor by měl s prezidentem strávit zhruba půl hodiny.

„Půjde o neformální setkání. Měli bychom spolu jít na krátký oběd a pohovořit o libovolných tématech," poznamenal k sobotnímu setkání primátor Martin Novotný.

Následně se prezident setká s olomouckým hejtmanem Jiřím Rozbořilem.

„Schůzka se odehraje v podstatě mezi čtyřma očima. Chtěl bych s ním probrat stav kraje, jeho vztah k vládě a problémy, které nás trápí. Co má připraveno pan prezident, nevím," uvedl olomoucký hejtman Rozbořil, který má pro Miloše Zemana nachystaný dárek v podobě balíčku s regionálními výrobky.

„Obzvláště půjde o potraviny," přiblížil Jiří Rozbořil.

Následně se sejde s olomouckým arcibiskupem. U všech třech setkání nebude přítomná veřejnost ani média.

Co a kdo čeká na prezidenta v Olomouci?

12.30 – přivítání prezidenta republiky Pavlem Bělobrádkem, předsedou KDU-ČSL

13.00 – vystoupení prezidenta republiky na sjezdu KDU-ČSL

další body programu Pražský hrad nezveřejnil, sled setkání je však následující:
Nejprve se prezident Miloš Zeman sejde s olomouckým primátorem Martinem Novotným, následovat bude setkání s olomouckým hejtmanem Jiřím Rozbořilem a schůzka s olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.