Největší částka putuje na vybudování lyžařského areálu Dlouhé Stráně, který má ambice se stát největším lyžařským centrem v Jeseníkách. Olomoucká firma K3 Sport získala na vybudování centra dotaci rovných sto milionů korun, což představuje přibližně třetinu všech nákladů.

Podle Davida Kestla z firmy K3 Sport by nový areál měl uspokojit i náročnější klientelu, která před tuzemskou rekreací dává přednost lyžování v rakouských Alpách.

„V lyžařském areálu počítáme i s kvalitním zázemím, například s vybudováním multifunkčního objektu s informačním centrem a čtyřhvězdičkového hotelu. Nyní se nám již podařilo získat všechna stavební povolení. Pokud vše půjde podle plánu, stavět se začne na jaře a vleky by se mohly spustit na podzim příštího roku,“ řekl David Kestl.

Areál prý bude mít několik „nej“. Tři ze čtyř sjezdovek budou středně až vysoce obtížné, jedna z nich o délce dvou tisíc tří set metrů bude nejdelší v Jeseníkách. Při převýšení pěti set padesáti metrů bude splňovat i parametry Světové lyžařské federace FIS pro pořádání mezinárodních závodů včetně Světového poháru.

Také další sjezdovky budou patřit svou délkou a obtížností k jesenickému nadprůměru. Celková kapacita všech vleků a lanovek střediska bude činit na české poměry ohromujících třináct tisíc lyžařů za hodinu. Podél nejdelší sjezdovky bude vést dokonce odpojitelná šestisedačková lanovka, která bude pravděpodobně první svého druhu v republice.

„Je to lákavá představa, že z Loučné bude obrovské centrum lyžování. Určitě to sem přinese práci možná pro stovky lidí,“ domnívá se starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek (ČSSD).

Lyžařskému areálu na Ramzové se zase podařilo dosáhnout na čtrnáctimilionovou dotaci z Evropské unie. Investice bude směřovat do rozšíření kapacity vleků.

Pozadu nezůstalo ani Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, které se stará o úpravu běžeckých tras. „Získali jsme osmnáct milionů korun. Přibližně deset milionů je určeno na nákup dvou strojů pro úpravu lyžařských stop, další prostředky pak použijeme na značení tras. Jedná se o výrobu rozcestníků, map a orientačních tabulí. V celých Jeseníkách bude pak vyznačeno přibližně čtyři sta padesát kilometrů tras,“ sdělil Zdeněk Zerzáň ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Díky penězům z Evropské unie dostaly zelenou i další projekty. Například obec Velké Losiny použije jeden a půl milionu korun na vybudování naučné stezky v okolí obce.