V bývalém okrese, který má zhruba 100 tisíc hektarů, obvykle žije kolem pěti stovek divočáků. Letos jich je ale prý až dvojnásobek. „Odhaduji, že na Olomoucku teď máme přes tisícovku divočáků. Mírná zima populaci divočáků přála, bachyně měly velké přírůstky. Nebyl sníh a téměř nemrzlo, takže bez problémů přežila většina mláďat,“ řekl jednatel mysliveckého spolku Jiří Zbořil.

Se zvýšeným odstřelem černé zvěře počítají ve většině honiteb na Olomoucku. „V některých oblastech se divočákům tak dařilo, že se jejich stavy zvýšily až trojnásobně. Pokud bychom je nesnížili odstřelem, nastala by v případě další mírné zimy doslova kalamita. Už teď nám zemědělci hlásí mnohem vyšší škody způsobené v porostech kukuřice. Černá zvěř se do nich stahuje a ztráty pořád rostou,“ dodal Zbořil.

Stavy černé zvěře už regulují i myslivecká sdružení z Litovelska. „Střílíme hlavně selata, divočáků je letos asi dvojnásobné množství než loni. Teď je na myslivcích, aby plnili chovatelskou povinnost tak, aby jejich počty udrželi na přijatelném množství. Počítáme s odstřelem několika desítek kusů,“ uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku v Olomouci Vojtěch Grézl.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika