„Kde je situace nejhorší? Hrůza je to letos všude, kam se jen člověk podívá,“ hodnotil stav Jaroslav Krempl ze Správy silnic Olomouckého kraje.

Na starosti má Olomoucko, kde v posledních týdnech vyrostl „les“ výstražných značek varujících před děravými úseky.

V katastrofálním stavu jsou třeba části průtahu Hluboček nebo přejezd U Anči v olomoucké čtvrti Hejčín.

Děravý průtah Hlubočkami 

Po oblevě v těchto dnech se navíc bude situace zhoršovat i na jiných místech Olomoucka. A zima je teprve ve dvou třetinách.

„Příští týden se vrhneme na nejhorší díry. Spíše začneme už o víkendu. Využijeme studené obalované směsi. V mrazech jsme teď nemohli nic dělat,“ vzkázal naštvaným řidičům.

Výstavba na třídě Kosmonautů a třídě 17. listopadu v Olomouci - únor 2021. V popředí vpravo bytový komplex Šantova, za ním Envelopa Office Center
Mezi centrem Olomouce a nádražím vzniká moderní bulvár. Toto vše tam staví

Dírám se nejde vyhnout

Díry v nejhorších místech dosahují až deseticentimetrové hloubky.

„U Anči je to děs. Dírám se nejde vyhnout, kolik jich je a jak jsou velké. Kdo tudy nepojede krokem, riskuje problém,“ upozornil David Ptáček z Olomouce, který křižovatkou musí denně.

Ve Vančurově ulici v Olomouci sjel zmrzlý sníh ze střechy a poškodil auto, 18. února 2021
Rána jako z děla. Padající led ze střechy v Olomouci rozbil oktávku

Rostoucí počet výmolů všech velikostí letos nestačí počítat ani Ředitelství silnic a dálnic ČR na státních silnicích.

Za zmínku stojí třeba silnice I/44 u Zábřehu na Moravě, I/11 za Bušínem, I/35 na Studenou Loučku, I/46 u Bohuňovic či nad Šternberkem, I/47 za Lipníkem nad Bečvou, I/55 v Olomouci či I/48 kolem Bělotína. Následkům prudkých změn teplot neunikly ani dálnice D1, D46 či D35.

„Je to důsledkem nezvykle častých změn teplot. Rozdíly mezi dnem a nocí byly i desítky stupňů Celsia, což je pro narušené povrchy silnic téměř likvidační. Do prasklin proniká voda, která vlivem teplotních skoků narušuje celistvou strukturu silnic i dálnic. Z malých nerovností se po zatížení provozem stávají výtluky ovlivňující plynulost dopravy,“ vysvětlil mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Plánovaná stavba dálnice D55 v km 4.600 až 4.750 prochází areálem živočišné výroby společnosti Agra Velký Týnec., 18. února 2021
Zemědělci napadli povolení pro D55 do Kokor. Co požadují?

Dálnice: na tisíc výtluků

Dálnici D35 z Olomouce do Mohelnice udržuje společnost, která se stará i o silnice I/35 (Mohelnice – Studená Loučka), I/44 (Mohelnice – Zábřeh na Moravě), I/46 (Olomouc – Čabová) a I/45 po hranice Moravskoslezského kraje.

„Jen tato firma za leden eviduje vysprávky zhruba 1 000 kusů výtluků všeho druhu pouze na zmíněných úsecích D35, I/35, I/44, I/45 a I/46,“ popisoval Mazal.

Bobří hráz na Nemilance v únoru 2021
Bobři v Nemilanech "vyhnali" hráz nebezpečně vysoko. Zasáhněte, žádají místní

Opakující se výtluky jsou podle ŘSD vždy viditelně označeny v obou směrech jízdy.

„Údržba se všechna poškozená místa snaží opravovat v co nejkratším čase. Aktuální počasí umožňuje použití výhradně studené balené asfaltové směsi, větší a trvanlivější řešení závisí na příznivějších klimatických podmínkách,“ dodal Mazal.