O tom, že se lidé stále bojí nebezpečných dioxinů, svědčí slova Olomoučanky, která si nepřála zveřejnit své jméno. „O víkendu jsem v jednom z místních supermarketů koupila zakysané smetanové krémy a nanuky pro vnoučata. Až doma jsem si všimla, že všechny mají guarovou gumu, která podle článků v novinách obsahuje jedovaté dioxiny. Hned jsem všechno vyhodila, abychom neměli nějaké zdravotní problémy. Překvapuje mě, že se takové zboží vůbec může prodávat,“ přiznala seniorka.

Pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce však ujišťují, že prodávané potraviny s obsahem látky E 412 jsou nezávadné. „Jedná se o guarovou gumu, která se v potravinářství běžně používá jako zahušťovadlo. Rizikovou guarovou gumu dovezenou z Indie jsme včas stáhli z prodeje. Lidé už nemusejí mít žádné obavy. Prodávané potraviny s obsahem této látky jsou naprosto nezávadné,“ sdělila Daniela Kolejková z Ústředního inspektorátu SZPI v Brně.

Co jsou dioxiny?

 
Jde o silně toxické organické látky vznikající například při výrobě pesticidů a dezinfekčních látek. V těle člověka se mimořádně rychle vstřebávají. Příznaky otravy se objeví již několik hodin po požití. Smrtelný může být i pouhý miligram látky. Po ekologické stránce jsou velmi těžce odbouratelné, protože se neváží na vodu ani na jiné chemické látky.
 

Potravinářská inspekce dosud odebrala 23 vzorků guarové gumy pocházející z Indie. Rozbory prokázaly nadlimitní obsah dioxinů u šesti vzorků odebraných ve firmě Arnaud Kralupy nad Vltavou a u dvou vzorků z firmy Brenntag Praha. „Obě společnosti nyní musí tyto látky ekologicky zlikvidovat nebo vrátit původnímu dodavateli,“ poznamenala Kolejková. Hodnoty naměřené u pozitivních vzorků čtyřnásobně překročily povolený limit.

SZPI dosud stáhla z prodeje:


* jogurt „Bodensee Fruchtjogurt Erdbeer“ od společnosti Omira Oberland-Milchverwerting GmbH s datem spotřeby 10. a 24. srpna 2007

* výrobek „Tesco Value fix guláš“ od firmy Hügli Food v balení po 50 gramech s datem minimální trvanlivosti do 19. září 2008

* oba výrobky prodávalo Tesco