Nová podoba jejich útočiště by měla kopírovat současný trend rodinné péče o děti v podobných zařízeních.

„Máme představu, že na kapacitu tohoto zařízení, která je dvacet dětí, budou vybudované tři rodinné buňky. Ložnice, malá herna, kuchyňka, kde by sestry připravovaly nápoje, rozdělovaly jídlo a prováděly s dětmi činnosti, které se doma dělají," vysvětlila ředitelka zařízení Marie Fickerová.

„Plánujeme také sociální zázemí. Děti tam budou mít své skříňky, své věci tak, jak je to běžné v rodinném prostředí. Všichni se těšíme, bude to o jiné kvalitě, o menší skupince dětí, se kterými bude možné lépe individuálně pracovat,“ sdělila.

V každé jednotce bude šest až sedm dětí různého věku.

„Změní se i systém péče, ve směnách se budou střídat stabilně tři až čtyři sestry. Díky tomu, že se personál nebude tak často měnit, si děti vytvoří bližší vazby,“ podotkla ředitelka.

Dětský domov pro nejmenší děti na Dolní Hejčínské. Foto: DENÍK/Petra Opletalová

„Současný stav koresponduje s typickým ústavním zařízením, kdy jsou u nás dvě oddělení – malých a velkých dětí. Mají svou hernu, ložnici a sociální zařízení. Ale absolutně nám nevyhovuje další zázemí,“ uvedla.

Co obyvatelům dětského domova tedy chybí?

„Jedná se o návštěvní místnost pro rodiče nebo náhradní rodiče, kde by se mohli s dítětem kontaktovat a izolační místnost pro nemocné děti. Vnitřní dispozice také nevyhovují hygienickým požadavkům,“ vyjmenovala Fickerová, co by se mělo po rekonstrukci zlepšit.

V zařízení, které se nachází naproti NH hotelu kousek od Androva stadionu, jsou umístěné děti od dvou do pěti, případně šesti let podle toho, jestli mají odklad školní docházky. Aktuálně tomuto místu říká domov osmnáct předškoláků.

Dětský domov pro nejmenší děti na Dolní Hejčínské. Foto: DENÍK/Petra Opletalová

Rekonstrukce za osm milionů

Zařízení sídlí ve vile, kterou projektoval v roce 1934 olomoucký architekt Bedřich Schönfeld. Venkovní ráz stavby rekonstrukce zachová, vymění se jen okna a zateplí fasáda.

Podle nynějších předpokládaných nákladů by se částka za rekonstrukci měla vyšplhat téměř k osmi milionům korun. Olomoucký kraj jako zřizovatel zařízení bude žádat o evropskou dotaci.

„Teď jsme ve fázi přípravy. Budeme se snažit získat dotaci v rámci operačního programu řádově ve výši šest a půl milionu korun. Když to všechno dobře dopadne, tak bychom mohli snad v květnu příštího roku zahájit stavbu,“ uvedl Pavel Poles, vedoucí Oddělení projektového řízení Krajského úřadu v Olomouci.

„Kdyby nastala situace, že se nám nepodaří dotaci získat, budeme hledat další zdroje financování, jako jsou například jiné dotační programy nebo i rozpočet kraje,“ doplnil s tím, že zastupitelé kraje projekt podporují.