Déšť ve středu zvedal hladiny potoků a řek v Olomouckém kraji, kde se očekávalo zejména v oblasti Jeseníků dosažení druhého stupně povodňové aktivity na přítocích horní Moravy a samotném toku Moravy.

V některých profilech na Šumpersku a Jesenicku avizovali meteorologové na noční hodiny ještě vyšší stupeň.

Večer byla nejvýše řeka Bečva na Přerovsku, na které v Teplicích platil druhý stupeň. 

V obci Ústí nedaleko Hranic se večer vylila z břehů a zaplavila tamní fotbalové hřiště.

Noční nehoda v Mohelnické ulici v Uničově
Řidička uklouzla na mokré ulici, tři rozbitá auta

Zaplavené hřiště

Hladina řeky Bečvy od večera nebezpečně stoupala zejména na Hranicku. V Teplicích nad Bečvou byl vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity v 18 hodin, kdy Bečva dosáhla výšky 331 centimetrů s průtokem 250 metrů krychlových za sekundu.

Po půl desáté večer stoupla Bečva už na 360 centimetrů s průtokem 289 metrů krychlových za sekundu. Do vyhlášení třetího stupně zbývá jen 40 centimetrů.

S obavami sledovali ve středu večer předpověď počasí a také situaci na Valašsku především obyvatelé Ústí. Voda totiž už poněkolikáté zaplavila místní fotbalové hřiště.

„Už o půl druhé jsme začali vyklízet kiosek u hřiště a povodňová komise zasedla už v 16.45 hodin, to už bylo zaplaveno tři čtvrtiny areálu,“ informoval Přerovský a hranický deník starosta Ústí Libor Vykopal.

Podle jeho slov budou i nadále sledovat, jak se situace bude vyvíjet.

„Máme zprávy z Povodí, že už by to nemělo strmě stoupat, ale ta informace, že má přijít druhá vlna asi ve čtyři hodiny ráno, je pro nás hodně špatná. Věřím, ale že domy zaplavené nebudou, možná cesta. Doufáme, že to ale bude vše v pořádku,“ informoval Přerovský a hranický deník starosta Ústí Libor Vykopal.

V Hranicích je uzavřená cyklostezka ve směru na Přerov. Podle Českého hydrometeorologického ústavu platí v Hranicích výstraha před vydatným deštěm do čtvrtečního poledne.

Festival vojenské historie na hradě Helfštýn
Helfštýn ožije Festivalem vojenské historie. Dorazí Keltové, mušketýři i portáši

Na Desné čekají trojku

Hasiči už odpoledne navýšili počty lidí na stanicích i případných posil v pohotovosti. Na některých místech stavěli vodě zátarasy pomocí pytlů s pískem.

Jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů do večerních hodin zasahovali minimálně.

V Rapotíně okolo Desné stavěli zátarasy pomocí pytlů s pískem.

V Šumperku se Desná večer přibližovala nejnižšímu, prvnímu povodňovému stupni.

„Ve Starém Městě došlo k částečnému zatopení komunikace na ulici Fučíkova. Na Jesenicku v České Vsi hasiči odčerpali vodu z domů, ta do domu natekla z polí. Profesionální jednotka ze stanice v Jeseníku připravila pro případné využití zásoby pytlů s pískem a koordinaci se zástupci města je připraveno využití technických služeb k dalšímu doplnění,“ vyjmenovával první zásahy mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Meteorologové odpoledne zvýšili výstrahu před srážkami a povodňovým nebezpečím na extrémní na Jesenicku a Šumpersku. Na horách pršelo intenzivněji.

„Zatímco na střední Moravě tolik neprší, do čtvrtečního dopoledne by měl být úhrn místy kolem 40 i 50 milimetrů, v Jeseníkách na návětří může do čtvrteční 12. hodiny spadnout až 100 milimetrů,“ upozornil vedoucí regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě Roman Volný ve chvíli, kdy ČHMÚ zvyšoval vydanou výstrahu pro sever Olomouckého kraje.

ČHMÚ varoval, že na tocích odvodňujících Jeseníky v noci mohou vystoupat hladiny nad úroveň třetího stupně. Jde o horní toky Moravy, Bělou na Jesenicku.

„Srážek zde bude docela dost. V průběhu noci to vypadá i na třetí stupně. Jde o horní část: Raškov a výše, Desnou, Bělou,“ vyjmenovával Volný.

Ve večerních hodinách se voda v korytech zvedala, ale zatím k nejnižšímu stupni. Nejvýše se zvedala Bečva v Teplicích, kde vystoupala na druhý stupeň.

Obžalovaný řidič hasičské cisterny Petr Matějíček na chodbě šumperského okresního soudusobního auta, se kterým se cisterna střetla. Matějíček je obžalován z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, hrozí mu až šest let vězení. Neho
Řidič hasičů dostal za tragickou nehodu podmínku

Morava půjde ještě nahoru

Situaci ostražitě sledovalo i Povodí Moravy, a to jak dispečeři, tak pracovníci v terénu. Ujistilo, že v Olomouci by v souvislosti s rozsáhnou stavbou protipovodňových opatřeních neměly nastat žádné problémy.

„Koryto řeky je v místě stavby dostatečně kapacitní pro zvládnutí očekávaných průtoků. Každá stavba navíc má povodňový a havarijní plán, jehož úkolem je zabezpečení stavby tak, aby nedošlo ke škodám na zdraví či majetku v případě povodně,“ vysvětloval odpoledne generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V Litovli byli od rána ve střehu. Pro Moravičany avizují hydrometeorologové na čtvrtek krátkodobě až třetí stupeň.

Podle starosty Viktora Kohouta středeční situace nevěstila žádné drama. Večer chyběl do prvního stupně metr.

„Situaci však nelze podceňovat,“ dodal starosta města opakovaně zkoušeného velkou vodou.

Pršet má podle předpovědi do čtvrtečního poledne, kdy by měly srážky v Olomouckém kraji ustávat.

"Během čtvrtka vlivem dotoků budou stoupat toky v dolních částech povodí s dosažením prvního stupně, například Morava," uvedl večer mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.