Jinde jim provozovatelé skiareálů zajišťují náhradní práci nebo si lidé vybírají volno.

Nepřízeň počasí v letošní sezoně zatím stále nedovolila rozjet provoz známého zimního střediska na Červenohorském sedle.

Až na výjimky zde každým rokem pracují jen sezonní zaměstnanci, a to od poloviny prosince do konce března. Letos museli všichni zůstat doma.

„Region přišel o pětapadesát pracovních příležitostí," konstatoval jednatel Ski klubu Šumperk Tomáš Klíma.

Pro sezonní pracovníky znamená výpadek příjmů citelnou ránu.

„Jsou to třeba lidé, kteří pracují ve stavebnictví. Přes léto mají svoji práci a přes zimu dělají u nás. Obsluhují lyžařské vleky a lanovku, jsou na pokladnách," sdělil Tomáš Klíma.

Další pracovní místa nevytvořily chaty, bufety nebo půjčovny lyží, které se na Červenohorském sedle nacházejí.

Sjezdovky: z nadstavby je priorita

Teplá zima se negativně dotkla desítek obyvatel Loučné nad Desnou. Na území obce kromě velkého množství hotelů a penzionů leží i šest lyžařských areálů.

„Někteří zaměstnanci třeba dostali týden volno. Samozřejmě tomu bude odpovídat i jejich platové ohodnocení," poznamenal starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek.

Tak špatnou zimu, jako je ta letošní, starosta v Loučné nepamatuje. Pro horskou vesnici jsou přitom příjmy z turistického ruch zásadní.

V minulosti zde fungovalo několik továren, kam dojížděli za prací lidé z okolí. Řadu místních zaměstnávalo zemědělství, lesnictví nebo výstavba přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé Stráně.

„Když se zde budovaly lyžařské areály, brali jsme je jako nadstavbu. Nikdo z nás v té době nepočítal s tím, že se stanou hlavní ekonomickou prioritou pro zaměstnanost lidí. Nyní je tato priorita ohrožena špatným počasím," řekl Pavel Martínek.

Kouty dokonce nabíraly

V některých lyžařských areálech nicméně sezonní zaměstnanci o práci nepřišli.

Středisko Kouty letos díky nově vybudované sjezdovce dokonce několik pracovníků přibralo. Celkem zde i se stálými zaměstnanci pracuje stovka lidí.

Omezovat počet sezonních pracovníků nemusel ani Ski areál Přemyslov.

„Většinou máme stálé pracovníky, ze sezonních máme osvědčené lidi," řekl předseda představenstava společnosti Desná, která areál provozuje, Jaroslav Podzimek. V případě nutnosti si zdejší zaměstnanci vybírají náhradní volno.

V Lipové se věnují údržbě

Ještě větší nedostatek sněhu než šumperskou postihl jesenickou stranu hor.

Jedním ze středisek, kde v letošní sezoně lyžaře ještě nesvezli, je ski centrum Miroslav v Lipové-lázních. I když je závislé na sezonních zaměstnancích, jeho majitelé je domů neposlali.

„Musím být nachystaný na dobré počasí. Lidé musí mít náhradní práce. Když se to týká celého střediska, jedná se o šestadvacet lidí," řekl spolumajitel areálu Miloš Hladký.

Pracovníci střediska se tak věnují údržbě. Generální opravy se dočkal jeden z vozů, rovněž místnost v jednom z objektů nemusela na úpravu čekat až do jara.

„Práce je dost. Je to ale neproduktivní činnost, která nepřináší žádný efekt. Z hlediska mezd je náročné zajistit prostředky," přiznal Petr Hladký.

Důsledky teplého počasí se projevily také v Ostružné. Mimo provoz je například zdejší půjčovna lyží. Na zaměstnanosti v malé horské obci se však situace příliš neprojevila. „Do zaměstnání sem jezdí spíše lidé z jiných obcí," řekla starostka Ostružné Miroslava Bendeková.