Peníze označil za „dárky bratrovi" a „pozornosti na odchodnou".

I když anonymy většinou končí v koši, hejtman vyvolal diskuzi. V ní vystoupil i přítomný Josef Tesařík.

Nepodepsaný e-mail přišel ve čtvrtek odpoledne krajským zastupitelům. Někteří se s ním přesto seznámili až na zasedání. A co v něm stálo?

„Jde o rozpočtové změny, jejichž názvy jsou velmi pěkně formulovány, ale možná by se mohly jmenovat „dárky Olomouckého kraje bratrovi pana hejtmana Tesaříka." Jsou to takové dvě malé pozornosti na odchodnou," uvádělo krátké sdělení končící pouze Děkujeme.

Hejtman: Asi si je za tím nějaký úředník

Ať už elektronický dopis odeslal kdokoli, chtěl upozornit na celkem šestimilionový příspěvek kraje Moravské vysoké škole Olomouc, kde je Josef Tesařík ředitelem.

Milion a půl škola použije na projekt Mezioborové studium, kdy bude spolupracovat s Univerzitou Palackého a Vysokou školou logistiky v Přerově. Čtyři a půl milionu korun pro program Podpora inovace Olomouckého kraje půjde například na elektronický informační systém a na vybavení pracovišť moderní multimediální technikou.

Podle hejtmana je za anonymním dopisem asi některý z úředníků krajského úřadu.

„Zřejmě si myslí, že mailem ovlivní předvolební kampaň," uvedl s odkazem na nadcházející krajské volby, kde na dvanáctém místě kandiduje za ČSSD.

Bratr Josef: Dávám na školu 2 miliony ze svého

Chvíli poté vystoupil před zastupitele Josef Tesařík, jehož přání promluvit hejtman vyhověl. Zastupitelé mu odsouhlasili stanovené tři minuty protáhnout na osm.

„Moravská vysoká škola Olomouc je obecně prospěšná společnost a bez podpory Olomouckého kraje, města Olomouce a Tesca SW by nemohla fungovat. Já jako manažer Tesco SW do toho dávám ročně dva miliony korun ze svého, tak proč by na to nemohly jít peníze z veřejných prostředků, když to můžou dělat ve Švýcarsku," uvedl Josef Tesařík.

Dodal, že předpokládá, že Moravská vysoká škola Olomouc se přestěhuje do nově vznikající výškové budovy BEA centra.

„Je to ta stavba u řeky Moravy, kterou financuje společnost Tesco SW a půjčka z České spořitelny. Předpokládáme, že MVŠO tam bude mít adekvátní zázemí," řekl Josef Tesařík.

Jak dodal, nikdo si nemůže myslet, že s penězi může nakládat podle libosti.

„Představa, že peníze jdou do Moravské vysoké školy a my si s tím můžeme dělat, co chceme, je naprosto mylná. Důležité je, aby škola pomohla s rozvojem ekonomiky v regionu.," vyjádřil se její ředitel.

Bratra si nesmírně vážím

Slovo si vzali i někteří zastupitelé, například náměstek hejtmana Pavel Sekanina. „Když se vytvářel rozpočet pro letošní rok, byly v něm zahrnuty obě částky," sdělil.

Josef Tesařík posléze dodal, že mu narážky a dohady ohledně rodinné vazby s hejtmanem nevadí.

„Jsem štastný, že je zde rodinná vazba, bratra si nesmírně vážím. Vše je naprosto průhledné a ku prospěchu. Kdo chce škodit, ať to napíše," uvedl s tím, že anonym nečetl, protože na to nemá čas.

„Nicméně je dobře, že ho poslali. Nemám co skrývat a jsem rád, že tu všechno zaznělo," prohlásil ředitel MVŠO.

Hejtman se hlasování zdržel

Hejtman se hlasování o rozpočtových změnách  zdržel.

„Ještě to projedná rada, která bude dále jednat o smlouvě, na jejímž základě budou peníze rozděleny," informoval zastupitele náměstek hejtmana Ivan Kosatík.

Pro změnu se nakonec vyslovila většina přítomných.

Podle politologa Pavla Šaradína není veřejné projednávání anonymů obvyklé, nicméně veřejná forma se mu zdá v pořádku.

„Většinou se anonymy hází do koše, ale jestliže to projednávali otevřeně, tak bych to přivítal," uvedl Šaradín.