Firma již dokončila demontáž opláštění a střechy a v nejbližších dnech se již stroje zakousnou do zdí. Do konce roku tak zbudou párům, které se na diskotéce na Envelopě seznámily, jen vzpomínky.

„Dnes jsme dokončili demontáž stavebních částí obsahujících azbest. Opláštění a střecha jsou odstraněny. Vše proběhlo při zajištění podtlakového pásma, aby nedošlo k úniku azbestových vláken do okolí,“ vysvětloval v pátek odpoledne stavbyvedoucí Milan Zela ze společnosti Morkus Morava.

Honza Svozil alias DJ Grandfather: nyní a v rozjezdu kariéry na přelomu 70. a 80. let
Legenda, co roztančila Panoramu, Varnu, Violu. A hraje dál, jako DJ Grandfather!

Po neděli odstraní dělníci lešení a firma strojně začne demolovat téměř 30 let starý objekt.

„Do Vánoc to chceme mít hotové. V lednu se ještě možná budou dobourávat základy,“ popisoval stavbyvedoucí.

Na vyčištěném pozemku se pak stavbaři pustí do výstavby moderního univerzitního Centra inovací a transferu.

Prohlídka Waldorfské školy, 2. listopadu 2021 v Olomouci.
Jak to vypadá v nové waldorfské škole v Olomouci? Podívejte se dovnitř

"To byl svět ještě normální"

Dance Hall Envelopa patřila k největším diskotékám na střední Moravě. V Olomouci jí konkuroval ARX.

„Chodili jsme tam zapařit na diskotéku i na plesy. Na Envelopě jsme dokonce s manželem a přáteli na chvíli skončili v den naší svatby v září roku 1994. To byl svět ještě normální a my si užívali života, jak se jen dalo,“ smála se padesátnice Jana z Olomouce.

Inovační centrum UP - animace

Zdroj: Youtube

V přízemí obchody, v patře kanceláře

V areálu, který se začlení do stávajícího univerzitního kampusu vznikne Centrum inovací a transferu Univerzity Palackého.

"Jeho hlavním posláním je transfer technologií a znalostí. V centru a v návaznosti na něj by měly vzniknout inovativní firmy jak s technologickým, tak znalostním zaměřením. Bude se jednat především o firmy v oborech zahrnujících optiku, zdravotnictví, nové materiály, ale také pedagogiku, filozofii, právo, IT či kreativní průmysl,“ vysvětlil už dříve mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Náklady na moderní areál dosáhnou přibližně 165 milionů korun bez daně z přidané hodnoty.

V přízemí budovy budou vedle vnitřních parkovacích stání také dvě obchodní jednotky. Ve vyšších patrech se počítá s kancelářemi, laboratořemi, prostorem pro coworking a jednacími místnostmi.

Pro odpočinek bude sloužit atrium a také terasa na střeše budovy.

„Celý areál je navržen se zřetelem k udržitelnosti. Na fasádě budou plochy s vysázenými rostlinami, které se budou zalévat zachytávanou dešťovou vodou, a v okolí je plánováno množství zeleně, čímž se bude celý prostor přirozeně ochlazovat,“ popsal nové Centrum inovací a transferu Egon Havrlant.