V praxi to znamená, že například majitelé bytu o rozloze 75 metrů čtverečních zaplatí od příštího roku do městské kasy místo současných 644 korun za rok 1288 korun a vlastníci přízemního 120metrového domu musí počítat s částkou 1680 korun místo 840.

Vedení Olomouce zvýšení daně zdůvodňuje stále se zvyšujícími provozními výdaji, které se dostaly na kritickou hranici vzhledem k současným příjmům. Daň z nemovitosti se až do pondělka v Olomouci neměnila deset let.

Ačkoliv rada města tvořená ANO, ODS, KDU-ČSL a spOLečně původně zamýšlela navrhnout trojnásobné navýšení daně z nemovitostí, po dohodě s opozicí se nakonec v pondělí odpoledne hlasovalo o zvýšení současného koeficientu z jedničky na dvojku.

Vlevo ekonomický náměstek olomouckého primátora Otakar Bačák (spOLečně), vpravo radní Jan Holpuch (ODS). Záběr z přímého přenosu z jednání olomouckého zastupitelstva, které mimo jiné jednalo o zvýšení daně z nemovitosti, 6. září 2021
Zvýšení daně v Olomouci: jak se koalice neshodla a hlasy domluvila s opozicí

Pro upravený návrh, tedy zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek, se vyslovilo 25 ze 42 přítomných zastupitelů, 17 se hlasování zdrželo, proti nebyl nikdo.

Pro návrh nezvedli ruku kromě opozičních Pirátů, sociální demokracie, SPD/SPOZ a komunistů ani zástupci koaliční ODS.

Naopak ke koaličním zastupitelům z řad ANO, spOLečně a KDU-ČSL se při hlasování pro dvojnásobné zvýšení daně přidali i členové opozičního hnutí ProOlomouc.

Ti ale svoji podporu podmínili dohodou na postupném snižování zadlužení města a směřování navíc vybraných peněz do městské infrastruktury.

Krakovská ulice v Olomouci má po právě dokončené rekonstrukci nové chodníky, parkovací zálivy i povrch vozovky.
Olomouc by na opravy silnic potřebovala 100 milionů ročně. Nemá na to

Dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti by mělo doplnit příjmy městské kasy o 87 milionů. Silně zadlužené Olomouci chybí desítky milionů na údržbu majetku města či komunikací. 

Původně plánovaným trojnásobým zvýšením daně z nemovitosti chtělo vedení Olomouce přivést do rozpočtu zhruba 173 milionů korun, 

„V případě, že by trojnásobek neprošel, jako předkladatel v pondělí navrhnu hlasování o ´dvojce´. Na dvojnásobek už v minulosti přešla řada mnohem menších měst než je Olomouc,“ avizoval minulý týden ekonomický náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně).

Pohled na Olomouc z radniční věže. Ilustrační foto
Emoce kvůli zvýšení daně z nemovitosti v Olomouci. Jen látání děr, zní z opozice

Příklady současné daně z nemovitosti v Olomouci a její zvýšení na dvojnásobek


Byt 75 metrů čtverečních

- nyní 644 Kč ročně

- při zvýšení místního koeficientu na 2 – 1288 Kč ročně

Byt 150 metrů čtverečních

- nyní 1281 Kč ročně

- při zvýšení místního koeficientu na 2 – 2562 Kč ročně

Přízemní dům 120 m čtverečních

- nyní 840 Kč ročně

- při zvýšení místního koeficientu na 2 – 1680 Kč ročně

Připravujeme podrobnosti