Moderní muzeum lidem ukáže taje a záhady různých vědeckých disciplín, které souvisí s přírodou a lidským poznáním.

Ministerstvo školství nedávno potvrdilo dotaci, kterou projekt dostane z Evropské unie.

Oficiálně práce v srdci Korunní pevnůstky začaly už v prosinci loňského roku. Naplno se však rozjíždí až nyní.

„Sestavili jsme projektový tým a sehnali odborníky, kteří sestrojí exponáty a modely,“ přiblížila manažerka projektu Blanka Krausová.

Experti nyní také připravují webové stránky Pevnosti poznání a navrhují jednotný vizuální styl muzea.

Fakulta také dokončila výběrové řízení na stavební firmu, která se pustí do náročné přestavby dělostřeleckého skladu.

„Rekonstrukci chceme zahájit na začátku dubna,“ popsal mluvčí projektu Pavel Vysloužil.

Procházka mozkem i korytem řeky

Dělníci opraví budovu od základů. Po dohodě s památkáři však zachovají některé prvky a vnější vzhled objektu.

Z vojenské stavby vznikne moderní komplex, který bude odpovídat standardům jedenadvacátého století.

„Stane se sídlem Pevnosti poznání, která bude po vzoru interaktivních muzeí v zahraničí zábavnou a hravou formou prezentovat sféru vědy a výzkumu. Jednotlivé expozice, na jejichž vzniku pracuje zhruba padesát lidí z Přírodovědecké i dalších fakult univerzity, se budou vztahovat k fyzice, matematice, chemii, biologii a geografii s přesahem do společenských věd,“ vysvětlil Vysloužil.

Na návštěvníky budou uvnitř Pevnosti poznání čekat modely různých divů přírody. Projdou se obrovským lidským mozkem, cévami či střevem. Prozkoumat budou moci koryto řeky od jejího pramene až po ústí do moře. Zažijí tak řeku „zevnitř“.

Podívají se do planetária či do sekce, kde mohou podrobně poznat historii Olomouce jako vojenské pevnosti.

Exponáty vyrobí na míru jako originály

Originální exponáty a modely si nechá univerzita vyrobit na míru od zkušených řemeslníků.

„Nechceme nakoupit sériově vyráběné kusy. Chceme jít kreativní cestou a s pomocí šikovných modelářů a techniků vyrobit originály, které nebudou k vidění nikde jinde,“ objasnil Vysloužil.

Vedle interaktivních expozic se součástí centra stanou také laboratoře, ateliéry i studia, v nichž odborníci návštěvníkům přiblíží nejrůznější experimenty a vědecké postupy.

„Pevnost se má stát cílem pravidelných návštěv základních a středních škol, rodičů s dětmi i centrem zájmové činnosti pro široké okolí,“ nastínil Vysloužil.

Přestavbu by chtěla fakulta dokončit za dva roky a v létě 2014 spustit zkušební provoz.

Dělostřelecký sklad se změní v interaktivní centrum zhruba za sto padesát milionů korun, většinu zaplatí Evropská unie.

Co nabídne Pevnost poznání?

Jednotlivé expozice Pevnosti poznání představí lidem zábavnou a interaktivní formou fyziku, matematiku, chemii, biologii, geografii a částečně společenské vědy.

Vznikne zde deset stálých míst, pět z nich bude odborných. Pevnost bude živý organismus, takže se jednotlivé výstavy jednou začas změní. V plánu jsou i přednášky a netradiční akce pro veřejnost.

Světlo a tma: Dominantou expozice bude kopule planetária. Lidé zde budou moci prostřednictvím optických přístrojů pozorovat Slunce, Měsíc a planety. Prohlédnou si i 3D souhvězdí hvězdné oblohy nebo otáčivou mapu hvězdné oblohy. Expozici si užijí i zrakově postižení lidé. Budou si moci osahat slepecké planetárium s hmatovou rozhlednou.

Voda v krajině: Jde o interaktivní maketu, která představuje vodní tok od pramene až po ústí do moře. Návštěvník díky modelu může vnímat řeku jako jeden z dominantních prvků krajiny, může se ponořit na její dno a stát se na chvíli vodním živočichem.

Člověk, matematika a fyzika – Víme i to, co nevíme: Sekci bude dominovat model lidského mozku, ze kterého vedou chodby znázorňující cévu, průdušku a střevo. Návštěvník se podívá do mozku zevnitř a projde se i dalšími lidskými orgány. Pohybovou soustavu představí jednoduché mechanické stroje – kladka, páka nebo nakloněná rovina.

Věda v pevnosti: Expozice se bude věnovat soužití vojáků s městem – tradiční součásti života Olomouce. Protože armáda měla přístup k nejnovějším vědeckým i technickým poznatkům, budou zde exponáty, které lidem ukážou vývoj ve stavitelství, chemii, železářství, v optice nebo v kartografii.

Vědecké dílny: Učebny školám nabídnou praktické výukové semináře z fyziky, chemie a biologie. Žáci a studenti si vyzkouší experimenty, seznámí se s moderními trendy vědy a techniky.

Zdroj: UP