Zahájení této stavby je podle ŘSD plánováno na jaro příštího roku.

„Stavební úřad Ministerstva dopravy vydal stavební povolení na akci “D55 5501 Olomouc - Kokory”. Na stavbu délky 7,6 kilometru probíhá majetkoprávní příprava a zpracovává se zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele,“ informoval v sobotu na twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ilustrační foto
Na stavbu dálnice D1 u Přerova vypsalo ŘSD soutěž

Letos bude podle Mátla zahájeno výběrové řízení na zhotovitele.

„Zahájení stavby předpokládáme začátkem roku 2022,“ uvedl generální ředitel.

Ilustrační foto
Mezi Olomoucí a Přerovem postaví cyklostezku. A kdy dálnici?

Povolení zahrnuje celkem 35 stavebních objektů, včetně šesti mostů na dálnici, jednoho nad dálnicí, mimoúrovňové křižovatky Velký Týnec, osmi protihlukových stěn a odpočívky u Majetína.

Dálnice má být čtyřpruhová o šířce 25,5 metru. Podle informačního letáku ŘSD je předpokládaná cena stavby 2,26 miliardy korun.

Dálnice D55 povede obchvatem kolem Krčmaně, kterou nyní prochází hlavní tah mezi Olomoucí a Přerovem
Pro D55 Olomouc - Kokory je vykoupena většina pozemků, objevil se i spekulant

Kopnout do země se ŘSD chystá během jarních měsíců příštího roku. Dokončeny zatím nejsou výkupy pozemků, které začaly v únoru 2019. Jak počátkem listopadu sdělil Deníku mluvčí ŘSD, vykoupeno jich bylo zatím 70 procent.

Podle starosty Krčmaně na katastru obce probíhají výkupy bez větších problémů.

„Co vím, jsou tři potížisté, z toho jeden spekulant, se kterým jsme se potýkali i při přípravě stavby cyklostezky na Majetín. Koupí malé kousky půdy v místech, kde se má něco stavět, a pak vyjednává. Ale vše je na dobré cestě,“ popisoval v listopadu Zdeněk Jančo.

Západní obchvat Olomouce. Ilustrační foto
Západní obchvat Olomouce dostal důležité razítko. Kdy skončí kolony u Globusu?

Vyvlastnění je podle ŘSD na cestě k potřebným parcelám a jejich částem až poslední možností. „Nikdy ho nelze zcela vyloučit,“ dodal mluvčí Studecký.

Úsek D35 do Kokor by měl být uveden do provozu v roce 2024.