Práce na projektu odstartovaly už v roce 1998. Poslední etapou výstavby byl vloni zahájený přechod IV. větve na horkovod. Tato část propojila dvě páteřní větve, a tím se dokončil nový okruh vedení tepla ve městě.

„Letošní poslední etapa, přinesla výměnu 4 384 metrů potrubí. V předchozích částech Dalkia vystavěla 56 447 metrů moderního horkovodního vedení. Celkem se tedy jedná o výměnu 60,8 kilometrů potrubí. Rekonstrukce dosáhla celkové hodnoty přes 500 milionů korun," uvedl Jan Myšík, ředitel Regionu Střední Morava společnosti Dalkia Česká republika.

Cena jen za IV. větev je přibližně 103 milionů korun, z čehož zhruba třetina byla spolufinancována Fondem soudržnosti Evropské unie a Operačním programem pro životní prostředí.

Musí se ještě otestovat

Projekt výstavby IV. větve odstartoval v květnu 2013 a poslední úpravy budou hotovy do 28. listopadu letošního roku. Než se dílo uvede do ostrého provozu, musí se ještě celé testovat.

„Systém, který dnes v Olomouci je, je velmi moderní a znamená snížení tepelných ztrát. Lidé tak budou platit za teplo, které se k nim dostane," uvedl mluvčí společnosti Milan Wagner. Doplnil ještě, že díky novému systému už nebude muset být, v případě havárie nebo poruchy, odstavená tak velká oblast, jak tomu bylo doposud.

Zástupci společnosti Dalkia upozorňují také na to, že v Olomouci by se mělo zlepšit životního prostředí, klesnout emise a to díky efektivnější výrobě tepla.

„Předběžné úspory emisí oxidu siřičitého a oxidů dusíku jsou vyčísleny v desítkách tun za rok (36,84 tun u SO2, respektive 23,35 tun u NOx), emise oxidu uhličitého pak poklesnou až o pět tisíc tun ročně," doplnil Stanislav Kubáček, obchodní náměstek regionu Olomouc Dalkia Česká republika.