„S průběhem prací samozřejmě trochu zamával covid, jsme ale rádi, že se stavba mostu znovu rozběhla. Hotovo by mělo být do léta,“ popsala starostka Plumlova Gabriela Jančíková.

Podle ní se postupně daří na dofinancování cyklostezky získávat i další peníze.

„Třeba město Prostějov nám aktuálně přispělo půl milionem korun, za což moc děkujeme. Doufáme, že nám finančně dál pomůže i kraj,“ dodala Jančíková.

Plumlovská přehrada - rozestavěná cyklostezka - 27. 6. 2020
Po asfaltu i blátem. Vyzkoušeli jsme novou cyklostezku u plumlovské přehrady

Bezmála 70 metrů dlouhý

Samotný most by měl být takřka sedmdesát metrů dlouhý a tři a půl metru široký. Půjde o mostek o čtyřech polích se spřaženou ocelobetonovou konstrukcí.

Po obou stranách mostu bude osazeno dvoumadlové zábradlí. Madlo pro cyklisty ve výšce 1,30 metru a dřevěné madlo pro pěší ve výšce 1,1 metru nad povrchem nosné konstrukce.

„Aktuálně pracujeme na pěti základových patkách, na nich vyrostou betonové pilíře. Spodní část by tak měla být hotová přibližně během dvou měsíců. Pak nastoupí náš subdodavatel, který mezi pilíři osadí ocelovou konstrukci mostu a následně na ní vznikne betonová mostovka,“ vyjmenoval stavbyvedoucí Martin Schauer ze společnosti SPH stavby s.r.o. z Bystřice nad Pernštejnem.

Traily na Záhoří buduje parta nadšenců
Nový areál pro kolaře. Nadšenci budují traily v oblíbeném výletišti

Výletníky především z Plumlova, kteří mají možnost i během omezujících koronavirových opatřeních stavbu sledovat, překvapuje délka i výška mostu.

"Jak koukám, bude most docela dlouhý a vysoký, ale je to asi potřeba kvůli případné velké vodě. Ta si tak na něj nepřijde," hodnotil v týdnu stavbu přímo na místě mladík jménem Karel.

Lavičky, koše a další asfalt

A co přijde na řadu úplně na závěr celé investiční akce?

„Po stavbě mostu se upraví a vyasfaltují přístupové úseky, které k němu vedou. Pod mostem bude usazena kamenná dlažba a podél cyklostezky se osadí zbývající lavičky a odpadkové koše,“ nastínil stavbyvedoucí Schauer.

 

Ilustrační foto
Kousek od Olomouce vznikne nová vodní nádrž ke koupání

Cyklostezka, jejíž výstavba stojí něco málo přes 28 milionů korun s DPH, je přesně 1937 metrů dlouhá a v koruně tři metry široká. Po celé své délce má také několik točen a výhyben, aby ji mohly využívat i stroje Povodí Moravy. Komplet hotová má být v prodlouženém termínu do konce června 2021.

OBRAZEM: Jak šel čas při stavbě cyklostezky