„Tento týden to slavnostně otevírali. Někdo po cyklostezce musí jezdit malým traktorem nebo čtyřkolkou. Leží na ní kameny a zaschlé bahno,“ obrátila se v pátek na Olomoucký deník obyvatelka Chválkovic.

Od parkoviště u in-line stezky poblíž pevnosti Fort II jsou až do zastavěné části Chválkovic stopy zaschlého bahna a v jednom úseku, kdy pravděpodobný viník zajížděl na pole mezi zahradami, pokrývají povrch ostré kameny.

Zamalovávání murálu na budově Moravského divadla, zeď dostane nový motiv. 15. září 2022
"Fialový" murál zmizel ze třídy Svobody. Nový motiv už je vybraný, podívejte se

„Kdo to uklidí? My? Ještě to bude na nás. Je to otřesné a hlavně nebezpečné. Někomu to na těch kamenech ujede a zraní se,“ zlobila se obyvatelka rodinného domu stojícího hned u nové komunikace pro kolaře a pěší. Jméno si nepřála zveřejnit. Viníka podle svých slov nezná.

Kolony na tahu Olomouc - Šternberk. ŘSD zahájilo opravu povrchu silnice I/46, u Štarnova se jezdí kyvadlově. 16. září 2022
Kolony na tahu mezi Olomoucí a Šternberkem, u Štarnova se opravuje

Téměř kilometr dlouhá cyklostezka, která zatím končí na křižovatce s Luční ulicí, byla dokončena teprve před pár dny a ve středu dopoledne ji prezentovali zástupci města a firmy. Část komunikace je smíšená o šířce dva a půl metru, další úsek je rozdělený na chodník a cyklopruh, který podle investora ještě oddělí pás vysázené zeleně.

Stavba cyklotrasy přišla na 12,7 milionu korun. Více než 10 milionů se ale městu podaří uhradit díky dotaci.

Díky nové stezce už cyklisté v části ulice nemusejí jezdit po frekventované výpadovce ve směru na Opavu a Bruntál. Ulehčit automobilovým provozem přetížené Chválkovické má až výstavba východní tangenty. Ředitelství silnic a dálnic by ji chtělo začít stavět v roce 2026.

Policie pátrá po muži v pruhovaném triku, který se pohyboval u poškozeného volva na náměstí Republiky v Olomouci
Poničené volvo v centru Olomouce. Policie pátrá po tomto muži