„Výcvik se zaměřuje na taktickou a střeleckou přípravu, pohyb po bojišti a má prověřit psychickou a fyzickou připravenost vojáků. Součástí jsou denní i noční ostré střelby minometné baterie,“ popsal mluvčí 71. mechanizovaného praporu v Hranicích Radek Hampl. Kromě 450 vojáků je na místě i 40 kusů techniky.

Do cvičení se zapojili i vojáci aktivní zálohy. V rámci výcviku se připravuje také jednotka, která bude součástí úkolového uskupení na zahraniční operaci Evropské unie v Mali.

VIDEO: Minometná palba na Libavé, únor 2022

Zdroj: DENÍK/Lukáš Kaboň

Návrat po téměř dvou letech

„Téměř dva roky nemohl 71. mechanizovaný prapor kvůli covidu a protiepidemickým opatřením cvičit ve větším celku - teprve nyní se můžeme vrátit k plnohodnotnému výcviku. Potřebujeme roty sladit dohromady, aby mohl zase celý prapor vyrazit ten,“ řekl Radek Hampl.

Hlavní důraz je podle něj kladen na jednotku 7. úkolového uskupení Armády České republiky EUTM Mali, která musí splnit úkoly kontroly sladěnosti ze stupně praporu.

„Je prověřována z nacvičených postupů v bojových drilech, taktické přípravě a boji v zastavěném prostoru. Její nasazení je naplánováno na květen letošního roku, kdy vystřídá své kolegy rovněž z našeho praporu. Jedná se přibližně o devadesát vojáků praporu i specialisty z dalších armádních útvarů,“ zmínil.

Vlevo nový vzor maskáčů MAD 21 - víceúčelový potisk navrhl Tomáš Chorý z UP Olomouc. Uprostřed současný vzor AČR "lesní", vpravo "pouštní"
Armáda dostane nové maskáče, kamufláž navrhl designér z Olomouce

Manévrové jednotky praporu se zaměřují především na taktickou a střeleckou přípravu, zdokonalení pohybu po bojišti a prověření psychické a fyzické připravenosti vojáků.

„Minometná baterie provádí denní i noční ostrou střelbu a řízení palby ze 120 mm minometů jako nácvik součásti bojové podpory manévrových jednotek,“ upřesnil.

Do cvičení se zapojili také vojáci mechanizované roty aktivní zálohy v rámci svého cvičení PATRIOT I, při němž budou rozvíjet své schopnosti v taktické a střelecké přípravě. Také „záložáci“ se podle něj dostávají k výcviku v plném složení po dlouhé pauze.

Hranický 71. mechanizovaný prapor „Sibiřský“ na konci loňského roku ukončil hotovost ve prospěch NATO - v letech 2019 až 2021 byl totiž vyčleněn jako certifikovaná jednotka pro alianční síly rychlé reakce NRF (NATO Responce Force). Nyní se zaměřuje na udržení a prohloubení dosažených schopností.