Cukrářské galeje: 11 tisíc vanilkových rohlíčků, ručně
Náklo – Co by byly Vánoce bez pečení? Hospodyňky chystají těsto, rovnají tvary na plechy a pak i hodiny sedí u trouby a hlídají, aby se cukroví nespálilo.
Jitka Haberlandová z Nákla-Mezic na Olomoucku peče třicet druhů. Například vanilkových rohlíčků musí společně s dalšími pěti cukrářkami „ušoulat“ téměř jedenáct tisíc. Všechno ručně.
O nadcházejícím víkendu toho zřejmě moc nenaspí a v příštím týdnu teprve přijde pořádný nápor.
„Je to pořádný zápřah fyzicky i psychicky. Aby se všechno cukroví a zákusky podařily a stihly. Hlavně lidé si letos vzpomněli na poslední chvíli. Nevím, jestli je to tím, že na podzim bylo teplo a hezky, ale objednávky se na nás sypou hlavně až v posledních dvou týdnech. Neodmítáme nikoho, ale už je toho opravdu hodně,“ uvedla majitelka rodinné cukrářské výrobny v malé obci nedaleko Olomouce.
Noční šichty a bez nedělního odpočinku
Dvanáct šikovných rukou se od tohoto týdne nezastaví od osmi od rána do večera.
„Všechno děláme ručně a poctivě. Žádné stroje a náhražky,“ podotkla Haberlandová.
„Tentokrát téměř jedenáct tisíc vanilkových rohlíčků. Protože je připravujeme ručně, je to tak časově náročné,“ uvedla.
Největší nápor čeká cukrářky o víkendu a v příštím týdnu.
„To přijdou i noční šichty. Do deseti, do půlnoci. V neděli odpočinek? To v žádném případě. Až na Štědrý večer, na ten se opravdu těším, protože s pečením skončím. Na pár dní,“ pousmála se cukrářka.
O jaké cukroví mají letos zákazníci největší zájem? Tradičně o klasické čajové pečivo: vanilkové rohlíčky, linecké, tlapky.
„Hodně pečeme malé krémové zákusky, o ty je velký zájem. Ty se nedají udělat dopředu, musejí být čerstvé. Korpusy jsme už začaly dělat a náplně do nich přijdou na řadu po neděli,“ popisovala cukrářka.
Ořechů je letos málo
Povzdechla si nad vlašskými ořechy, se kterými taktak vyjde.
„Letos to bylo s úrodou ořechů špatné. Z čeho budeme péct po Novém roce, to nevím,“ posteskla si Haberlandová.
Nejen kvůli nedostatku a vysokým cenám ořechů museli mnozí cukráři před Vánocemi zvednout ceny.
„Zdražila se i mouka, máslo, kakao a čokoláda. Bez toho se neobejdeme a to všechno šlo nahoru,“ vysvětlila zhruba desetiprocentní zdražení.
A jaké vánoční sladkosti má sama cukrářka nejraději?
„Vanilkové rohlíčky a linecké. Jestli mám vůbec na cukroví chuť? To víte, že si ho ráda dám, bez dobrého cukroví by to nebyly Vánoce,“ dodala Haberlandová.