Straníci na úterní členské schůzi v Olomouci odhlasovali podobu kandidátky ČSSD do komunálních voleb.

Od loňského roku je Staněk zároveň poslancem dolní komory parlamentu a pokud v říjnu v komunálních volbách uspěje, a ČSSD by jednala o podobě olomoucké vlády, primátor už neplánuje zastávat dvě placené funkce. Jak dodal, Olomouc je pro něj prioritou. 

„Ano, byl jsem zvolen lídrem kandidátky. Hlasovalo pro mě 97 procent přítomných na členské schůzi,“ potvrdil ve středu dopoledne primátor Staněk.

„Kandidátní listina byla schválena zcela jednomyslně, celou členskou schůzí – v podobě, jak byla navržena, získala 100 procent hlasů,“ doplnil.

Vizualizace nového obchodního centra Galerie Šantovka 2
Šantovka Tower mění místo i vzhled. Uvolní "plac" Galerii 2

Druhý Žáček, třetí Kubjátová

Z druhého místa zabojuje o hlasy Olomoučanů nynější náměstek primátora Filip Žáček. Na třetím místě najdou voliči jméno bývalé náměstkyně hejtmana Yvony Kubjátové, která v současnosti vede Odbor sociálních služeb Magistrátu města Olomouce.

Pokud by ČSSD v Olomouci zabodovala a v rámci koaličních jednání sahala po křeslech ve vedení krajského města, primátor podle svých slov nebude chtít druhou placenou funkci.

„Uvidíme, jaké budou volební výsledky a následná vyjednávání o koalici, ale členům jsem slíbil, že rozhodně nebudu zastávat dvě placené veřejné funkce. Olomouc je však pro mě stále prioritou,“ uvedl Antonín Staněk.

Starosta rezignoval, hejtman zůstal

Práci v Poslanecké sněmovně upřednostnil starosta Jeseníku Adam Kalous (ANO). Už před podzimními volbami do dolní komory avizoval, že nebude trvat na funkci starosty, pokud jej voliči vyšlou do parlamentu.

„Rozhodl jsem se rezignovat k 21.2. V tuto chvíli už nejsem starostou města. Chci se soustředit na práci ve Sněmovně, odkud mohu pracovat i pro jesenický region, pokud bude zájem na straně vedení města. Je řada věcí, které se překrývají, a kde mohu efektivně pomoci, například s budovou IPOS, kde se dlouhodobě nedaří najít společnou řeč s Ministerstvem práce a sociálních věcí,“ sdělil Adam Kalous.

Kandidátku v Jeseníku do komunálních voleb Kalous nepovede. O její podobě bude ANO v Jeseníku rozhodovat v příštím týdnu.

„Lídrem kandidátky určitě nebudu. Pokud dostanu od kolegů důvěru, tak bych na kandidátce mohl být na nějaké pozici, ale určitě to nebude pozice kandidáta na starostu,“ vysvětlil Kalous.

Rozhodnutí poslance z Jeseníku je v souladu s představami vedení ANO, které po sněmovnách volbách vyzvalo zvolené poslance, aby nekumulovali funkce. Na obou postech, poslance a hejtmana Olomouckého kraje, nadále zůstává Ladislav Okleštěk (ANO). Již několikrát sdělil, že v souběhu spatřuje výhodu.

„Kumulaci funkcí jsem dříve u jiných kolegů kritizoval, teď ji zažívám na vlastní kůži jako hejtman a poslanec a musím říct, že mi poslanecký mandát pomáhá, abych byl úspěšný hejtman a mohl prosazovat prospěšné věci pro obyvatele Olomouckého kraje,“ uvedl již dříve Okleštěk.

„Vím, na které dveře v Praze zaklepat a hlavně mě do těch dveří pustí,“ řekl Deníku.

Kdo povede olomouckou radnici? Ilustrační foto
Olomoucké ANO i ODS už mají kandidáty na primátora

Staňka chtěli za šéfa ČSSD

Primátora Olomouce a poslance Antonína Staňka si přáli sociální demokraté z Olomouckého kraje ve funkci předsedy ČSSD. Jako svého kandidáta jej vyslali na únorový mimořádný sjezd do Hradce Králové. O předsednickou funkci se nakonec utkalo sedm kandidátů.

Staněk šel do boje s tím, že chce straně vrátit jednotný hlas, nabízel důvěryhodnost, srozumitelnost a čitelnost. Ruku pro něj zvedlo 21 delegátů.

Do druhého kola tehdy postoupil Jan Hamáček se 155 hlasy a Jiří Zimola se 179 hlasy. Prvním mužem ČSSD byl zvolen Hamáček. Dostal 272 z 516 platných hlasů. Zimolu volilo 224 delegátů.

Vizualizace nové Veteran Areny, která otevře v dubnu 2019
Veteran Arenu v Olomouci na rok zavřela přestavba. Takto má vypadat