„Budeme se bavit o tom, jakým způsobem vygenerovat nového lídra, protože volební řád neumožňuje, aby obviněný člověk mohl kandidovat," uvedl předseda krajského výboru ČSSD Jiří Zemánek.

„Vybereme první jména, která si vydiskutujeme, a poté necháme na jednotlivých okresech, aby si udělaly názor a našla se nejvhodnější varianta," sdělil.

Jméno adepta, který by měl nahradit Jiřího Rozbořila, by mohlo být známo do konce letošního roku.

V případě krajských voleb hejtman již několikrát zopakoval, že kandidovat nebude.

„Ctím princip sociální demokracie, že kdo je obviněný nebo obžalovaný nemá přístup na kandidátku do voleb. V tuto chvíli se proto nehodlám ucházet o jakékoliv místo na kandidátce sociální demokracie," řekl již dříve Deníku.

Sobotkův apel

K rezignaci na všechny veřejné funkce vyzval olomouckého hejtmana premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který kvůli tomu v polovině října přijel do Olomouce spolu s dalšími stranickými špičkami. Nato vyzvalo hejtmana k odstoupení politické grémium strany, které zároveň požádalo krajskou organizaci, aby neprodleně zahájila výběr nového lídra pro krajské volby, a následně se k požadavku na Rozbořilovo odstoupení připojilo předsednictvo strany. Podle předsedy Sobotky stejný názor vyplynul i z diskuse na ústředním výkonném výboru strany.

Postoj krajské ČSSD

O zesíleném tlaku vedení ČSSD budou v podnělí krajští sociální demokraté jednat. Jejich předseda neočekává, že by se o podpoře hejtmanovi znovu hlasovalo.

„Vnímáme tento těžký apel z ústředí, na druhou stranu z vyšetřování nevíme více, než jsme věděli před 14 dny. Nic se nezměnilo. Proto nevidím důvod, abychom k tomu zaujímali nějaká jiná stanoviska. Ale uvidíme," sdělil Jiří Zemánek před jednáním krajských zastupitelů a krajského výkonného výboru.

V polovině října podpořil hejtmana krajský výbor ČSSD a zastupitelé za sociální demokracii – v tajném hlasování pro jeho setrvání ve funkci zvedlo ruku 21 z 29 přítom­ných členů.

Odstoupení hejtmana obviněného z podplácení v kauze Vidkun nepožaduje koaliční partner, kterým je v olomoucké krajské samosprávě KSČM, ani krajská opozice. Ta se neshodla na svolání mimořádného zastupitelstva, kde by hejtman veřejně vysvětlil své trestní stíhání. Část opozice sice začala sbírat podpisy pro svolání veřejné schůze, ale potřebnou třetinu z 55 členů dohromady nedala. Pod žádostí se sešlo 13 jmen – část opozice získala podporu jednoho sociálního demokrata.

V takzvané olomoucké kauze čelí hejtman podezření z podplácení a jako jediný je na svobodě. Náměstek ředitele krajského policejního ředitelství Karel Kadlec, šéf odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý jsou ve vazbě.