Jak ve čtvrtek informoval ředitel pražské zoo Miroslav Bobek testování ze vzorku trusu zvířat prokázalo, že pozitivní jsou lvi indičtí Jamvan a Suchi a gorilí samec Richard. „Jejich příznaky jsou zatím velmi mírné, projevují se u lvů rýmou, resp. pokašláváním, u Richarda nechutenstvím a únavou,“ informoval na sociálních sítích.

Zoo chce přesněji zjistit, o jakou variantu koronaviru se u nakažených zvířat jedná, proto ještě proběhne sekvenace odebraných vzorků.

Nová terária v olomoucké zoo v nevyužité části interiéru pavilonu žiraf  - bazilišek zelený
Olomoucká zoo ukázala nová terária

V Zoo Olomouc prozatím žádné zvíře klinické příznaky nákazy novým koronavirem nejeví. Podle vedení zoo ani nebyl posílán na rozbor jeho trus za účelem detekce přítomnosti viru.

„Od prvopočátku šíření nákazy jsme zavedli striktní pravidla. Ke zvířatům chodí ošetřovatelé pouze v rouškách, nyní v respirátorech, přímé kontakty mezi nimi se minimalizují, používá se dezinfekce,“ sdělil v pátek ředitel zoo Radomír Habáň.

Zvířata jsou několikrát denně kontrolována ať už ošetřovatelem, zoologem, potažmo veterinářem. „Prevenci jsme nepodcenili, co však přijde, o tom můžeme pouze spekulovat. Pro další bližší informace zůstáváme v kontaktu s Krajskou veterinární správou a vyčkáváme jejich instrukcí,“ dodal Habáň.

Vyšetření protilátek proti onemocnění Covid-19 na olomoucké poliklinice, 8. prosince 2020
Naočkovaní mají dost protilátek, zjistil test v Olomouci. Vyšetří i veřejnost

Riziko pro lidoopy

Podle ředitelky Oboru ochrany zdraví a pohody zvířat Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Hany Brázdové je riziko přenosu onemocnění Covid-19 zejména v zoologických zahradách, kde chovají lidoopy.

„Olomoucká zoo má v tomto ohledu výhodu, že lidoopy nemá, kromě gibonů. Ano, byly popsány případy onemocnění u šelem, ale jednalo se o zcela výjimečné případy,“ sdělila. „Dnes ještě budeme mít jednání, ale v pavilonech by asi bylo vhodné nosit roušku, respirátor nebo mít testy,“ dodala ředitelka.

Neprokázán přenos ze zvířete na člověka

Od propuknutí epidemie Covid-19 v České republice nezaznamenala případ, kdy by například hospodářská zvířata onemocněla novým koronavirem.

„Nic takového nehrozí. Stejně jako nebyl prokázán přenos nákazy ze zvířete na člověka,“ zopakovala.

Nákaza virem SARS-CoV-2 byla potvrzena u kočky. Je však potřeba si uvědomit, že riziko infekce u domácích mazlíčků je nesrovnatelně nižší než u lidí. I tak by lidé s pozitivním testem na koronavir měli omezit kontakty se zvířetem, a to typu olizování obličeje, krmení zbytky od stolu a podobně.

„Rizikem je tento koronavirus hlavně pro primáty, kde je vnímavost prokázána. U psů a koček jsou to zcela ojedinělé případy. Nedělal bych žádnou paniku,“ reagoval olomoucký veterinární lékař František Špruček.

„Vnímavým na koronavirus může být jakýkoliv teplokrevný organismus, nicméně typ a subtyp jsou pasážované pro lidskou populaci a pro zvířata zatím nejsou ohrožující,“ vysvětlil odborník.

Testy na covid. Ilustrační foto
Zájem o antigenní testy roste, v Olomouci čekáte na místo několik dní

Pasivní přenašeči 

Psi a kočky mohou být pasivními přenašeči SARS-CoV-2 v případě, že se jim virus dostane od nakaženého na srst a zvířete se následně dotkne někdo jiný. Jinak koronaviry, které představují velkou skupinou virů, jsou u zvířat běžné.

Riziko z pohledu vzniku „úložiště“ nákazy však představuje například norek americký. U dánských norků virus zmutoval a dostal se zpátky na člověka. V Česku, kde platí čtvrtým rokem zákaz chovu zvířat na kožešiny, už farmy s norky nejsou.