Kraj zůstává v rámci covidového semaforu v červené zóně. Vir se šíří komunitně a narůstají počty nemocných, kteří potřebují hospitalizaci.

V Olomouckém kraji byla v pátek hlášena sedmidenní nemocnost 900 případů na sto tisíc obyvatel.

Číslo podle epidemiologů představuje nárůst, i když jen mírný – 106 procent předchozího týdne. Minulý pátek činila sedmidenní covidová incidence 205 procent té předchozí.

Péče o vážně nemocné s covidem. Ilustrační foto
Na 600 lidí s covidem v nemocnicích v kraji. Hospitalizovaných stále přibývá

Nejhustěji nakažené okresy

Výraznější nárůst zaznamenal v Olomouckém kraji v posledních dnech průměrný denní přírůstek, který je aktuálně na čísle 128 případů na 100 tisíc obyvatel.

„V Olomouckém kraji již neplatí, že situace je zhoršená primárně v okrese Olomouc, rapidní nárůst hlásí okres Prostějov, kde počet diagnostikovaných případů za sedm dní na 100 tisíc obyvatel dosahuje hranice 1000 případů, a také v okrese Přerov, kde je toto číslo na hodnotě 1 200 případů,“ informovali na webu Ministerstva zdravotnictví.

Ve čtrnáctidenních hodnotách pak oba okresy přesahují hodnotu 2 000 případů na 100 tisíc obyvatel.

V Olomouckém kraji je podíl případů u věkové kategorie nad 65 let okolo 14 procent z celkového počtu.

„Výskyty, u nichž je prokázán zdroj nákazy, jsou primárně navázány na rodinu či pracoviště a v poslední době také na zdravotnická zařízení a zařízení poskytovatele sociálních služeb, což se následně promítá do počtu hospitalizací vzhledem k záchytu u zranitelné skupiny,“ sdělili epidemiologové.

Náměstí hrdinů v Olomouci, po 21. hodině. Úterý 27. října (vlevo)  a ve středu 28. října (vpravo), kdy už platil nový zákaz nočního vycházení
Zákaz nočního vycházení v Olomouci: takto vypadal první večer

Reprodukční číslo klesá

Opatření, která byla přijata, mají podle expertů velký potenciál zpomalit šíření viru v České republice.

„Nadcházející dva týdny mohou představovat bod zlomu, kdy může dojít ke zlepšení epidemiologické situace, a následně pak ke snížení tlaku na nemocniční péči. Pozitivní zprávou také je, že aktuální vývoj nekopíruje vysoce rizikové scénáře. To se projevuje také na hodnotě reprodukčního čísla R, které je 1,13,“ uvedl v pátek ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Český červený kříž školí zájemce o pomoc u lůžek v nemocnicích. V Olomouci již jedná s FN Olomouc, 27. října 2020
Červený kříž začne v Olomouci školit zájemce o pomoc v nemocnicích

Pro další zlepšování situace je ale velmi důležité dodržovat stávající opatření.

„V opačném případě by hrozilo, že se počty pozitivně diagnostikovaných pacientů opět zvýší a současně opět naroste tlak na nemocniční kapacity,“ zdůraznil.

V Olomouckém kraji za pátek přibylo 950 nově potvrzených případů Covid-19. Aktuálně je 11 450 nakažených. Od počátku epidemie je v regionu evidováno 181 úmrtí s koronavirem. Celkově bylo od března v kraji podchyceno 20 291 případů, 8 660 pozitivních se vyléčilo.

Epidemiolog a nový děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar
Epidemiolog Maďar: Nebyla politická vůle brzdit nárůst virové nálože