Okres Olomouc eviduje nejvíce případů za poslední týden a od pátku má na aktualizovaném semaforu zelenou barvu. Ministerstvo zdravotnictví uvádí 58 osob s pozitivní nákazou Covid-19 na 100 tisíc obyvatel.

Zelené je také Prostějovsko, kde hlásí 33. Přerovsko má 29, okres Šumperk 23 a Jesenicko 16 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Tyto okresy byly ponechány v bílé barvě.

Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo 11. září 2020 tzv.semafor. Okresy Olomouc. Prostějov zezelenaly.
Olomoucko a Prostějovsko zezelenaly, zbytek kraje je bílý

Stále udržitelné, trasovat zvládají

Podle epidemiologů je situace v Olomouckém kraji stále udržitelná bez komunitního šíření. I přes nárůst případů a vysoké počty kontaktů zvládá krajská hygienická stanice trasovat všechny pozitivní.

Nově pozitivní, kteří mají většinou mírný nebo bezpříznakový průběh Covid-19, mají podle krajské epidemioložky Růženy Haliřové souvislost s aktivitami mimo Olomoucký kraj.

Epidemioložka připomněla, aby lidé dbali na dodržování 3R – mýt si ruce, dodržovat rozestupy a nosit roušky ve vnitřních prostorách.

„Co je ještě důležitější: v případě zdravotní indispozice zůstat doma a nechodit do kolektivů,“ apelovala.

Odběr vzorku pro test na koronavirus. Ilustrační foto
Potíže s dechem a dítě v Chorvatsku. Olomoučan musel na test

Fakultka: 250 odběrů denně

Na odběrových místech si už lidé musejí počkat, a to především tam, kde není rezervační systém. Například v Hranicích ve čtvrtek odebrali 40 lidí, zatímco před týdnem to bylo kolem pěti. Lidé čekali na stěr zhruba deset minut.

V sobotu hodinu před polednem stálo zhruba pět lidí u odběrového místa ve Fakultní nemocnici Olomouc, kde v tomto týdnu provádějí na 250 odběrů denně.

„Doba se neprodlužuje. Otevíráme dle potřeby druhé odběrové místo,“ sdělil k čekání na odběr ve čtvrtek mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Ilustrační foto
Olomoucká fakultka zakázala návštěvy na většině klinik

Samoplátci jen v Olomouci a s čekáním

Ve Fakultní nemocnici Olomouc testují nejen lidi se žádankou od lékaře a hygieny, ale i samoplátce. Pro ty je od minulého víkendu v Olomouckém kraji otevřeno také odběrové místo ve Vojenské nemocnici Olomouc, kde je také požadováno předchozí objednání. Rezervační systém v neděli dopoledne nabídl nejbližší volný termín ve středu 16. září.

Od počátku epidemie evidují hygienici v Olomouckém kraji 1565 pozitivních, z toho na Olomoucku 1023. Vyléčilo se celkem 1211 osob a 26 nemocných s Covid-19 zemřelo.

Olomoučanky Linh Duongová (vpravo) a Minh Nguyêt Ngô.
Olomoucké Vietnamky: Roušky nosíme, z virů máme respekt