Olomoucká pobočka Státního veterinárního ústavu dostala po odebrání na stůl vzorky vody a také uhynulých živočichů.

„Voda se vyšetřila na základní údaje znečištění. Tak jak se zvažovalo, jestli nedošlo k průsaku žumpy, nebo něčeho podobného, tak výsledky na nic nepřišly. Podstatné ale je, že pokud v takovýchto vodách není velké množství škodlivin, snadno a rychle se odplaví, takže se na ně nepřijde, " uvedl Jan Bardoň, ředitel jmenovaného institutu. Pozůstatky živočichů se ještě zkoumají.

„Krajská hygienická stanice požádala o vyloučení račího moru. Tento rozbor se dělá v Praze. Výsledky by měly být pravděpodobně do konce týdne," nastínil ředitel Bartoň.

SOUVISEJÍCÍ: V Hlubočkách uhynuly stovky raků říčních

Příčina úhynu? Nedostatek kyslíku, odhaduje zoolog

Zoolog Miloš Holzer se od roku 1980 podílí na návratu raka říčního do českých a moravských vod. Také v oblasti u Hluboček vysadil nespočetné množství jmenovaného tvora. Podle jeho slov zde každým rokem dochází k úhynu několika raků.

„Račí mor bych s největší pravděpodobností vyloučil. Již při prvním pohledu by bylo zřejmé, že jsou jedinci slabí a zjevně nemocní. Jmenované plísňové onemocnění přenáší rak americký, který dělá velkou neplechu, ale na Moravě není tak rozšířený. Problémy dělá hlavně v Čechách," sdělil zoolog Holzer.

Podle jeho slov je příčina jinde.

„Úbytek kyslíku, to je zásadní věc a limitující faktor. Rak v poslední době jisté znečištění vydrží, ale zásadní je nedostatek kyslíku. Domnívám, že je to i tento případ," sdělil zoolog s tím, že vše mohly ovlivnit i vysoké teploty a snížený průtok vody. Nevyloučil, že se k uvedeným činitelům mohlo skutečně přidat i znečištění drobného rozsahu.

„Obecně se dá říci, že je populace raků říčních oživena a v lokalitě na řece Bystřici je jich nespočet. K zásadnímu narušení by došlo, kdyby byly vytráveni totálně," uzavřel Miloš Holzer.

K události, ke které došlo 19. července, přijeli hasiči a rybáři, kteří se snažili část postižených raků říčních ze Zdiměřského potoka přesadit do řeky Bystřice. Na místo se vydaly také zástupci obce a také pracovníci olomoucké pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Podle mluvčí ČIŽP instituce čeká na výsledky všech rozborů, na základě kterých bude celou situaci vyhodnocovat.