Informace o černém scénáři pro Šternberk nemá potvrzeny či vyvráceny ani vedení města. Ostatní zdravotní pojišťovny ujistily, že s nemocnicí počítají.

„Úvahu, která měla vzniknout u úředníka VZP v Ostravě, nikdo z oficiálních míst nepotvrdil. Zároveň ji ale nikdo do této chvíle nevyvrátil," uvedl starosta Šternberka Stanislav Orság ODS).

„Pokud by to byla pravda, mělo by to fatální dopady nejen pro město Šternberk," dodal s tím, že vedení města udělá vše proto, aby zůstalo pouze u úvahy.

Podle šternberského radního a poslance Jiřího Zemánka (ČSSD) zpráva unikla z interních materiálů VZP.

„Vidím to jako totální rezignaci na zájem pojištěnců. A že zájem nemocnici zrušit tady je, bohužel doposud nikdo nevyvrátil," uvedl politik.

VZP již v úterý sdělila Olomouckému deníku, že se o úplném zrušení smlouvy nejednalo.

„Ukončení smluvního vztahu s nemocnicí ve Šternberku diskutováno nebylo. Dokud nebudou zmíněná jednání uzavřena, nebylo by korektní komentovat návrh restrukturalizace do větších podrobností," uvedl Michal Vojáček z regionální pobočky v Ostravě.

Ve čtvrtek nebyla VZP sdílnější. Ani v případě termínu, kdy by mohlo být o osudu nemocnice jasno:

„Konkrétní termín uzavření jednání sdělit nemohu, jednání mohou pokračovat celý říjen, ale i v listopadu," uvedl Michal Vojáček s tím, že VZP není jediným účastníkem jednání o restrukturalizaci sítě nemocnic.

Diskuze o změnách, ne likvidace

Další zdravotní pojišťovny zastupuje Svaz zdravotních pojišťoven. Jeho prezident Jaromír Gajdáček Olomouckému deníku sdělil, že jednání se Středomoravskou nemocniční, pod kterou spadá i šternberské zařízení a nemocnice Přerov a Prostějov, probíhají, ale postoj Svazu zdravotních pojišťoven je v souladu s memorandem.

To podle Středomoravské nemocniční počítá s redukcí zhruba tří desítek lůžek v rámci těchto tří nemocnic.

„Postoj Svazu zdravotních pojišťoven je plně v souladu s Memorandem. Svaz zdravotních pojišťoven nejmenoval ani jednu nemocnici – tedy ani nemocnici Štenberk – která by se měla kompletně zrušit. Jde spíše o diskuse o změnách ve struktuře poskytované péče. Některé nemocnice pak mají tendenci chápat návrh na přeměnu akutních lůžek na lůžka následné péče jako likvidaci," reagoval Jaromír Gajdáček.

Slyšeli, ale neoficiálně

Středomoravská nemocniční již v úterý uvedla, že o katastrofickém scénáři pro Šternberk slyšela, také pouze neoficiálně.

„Pokud by se tento černý scénář měl skutečně naplnit, pokládali bychom ho za extrémní. Šternberská nemocnice patří dlouhodobě k nejlépe hodnoceným nemocnicím v České republice z pohledu spokojenosti pacientů," reagovala mluvčí společnosti Hana Szotkowská.

S VZP jednala Středomoravská nemocniční před čtyřmi měsíci, kdy předložila návrh možné redukce lůžek, který konzultovala se svazem zdravotních pojišťoven.

„Ve třech nemocnicích navrhujeme úsporu 32 lůžek. To je řešení racionální a adekvátní tomu, že Středomoravská nemocniční provedla redukci lůžkového fondu již v letech 2008 až 2010. Tento návrh byl projednán se zástupci VZP i zaměstnaneckých pojišťoven a začátkem června byl předán i písemně. Od té doby jsme však jakékoliv oficiální stanovisko ze strany VZP neobdrželi," objasňovala oficiální jednání s největším plátcem v regionu.

Ve čtvrtek se ředitel Středomoravské nemocniční Tomáš Uvízl v rámci odborného kongresu v Olomouci sešel s regionálním vedením nejsilnější zdravotní pojišťovny, ale konkrétní stanovisko ke Šternberku podle mluvčí nemá.

„Konkrétní vyjádření nemáme. Až se dozvíme oficiální stanovisko, zahájíme s VZP jednání," sdělila mluvčí zdravotnického holdingu Agel Radka Baková.

SOUVISEJÍCÍ: Nemocnice ve Šternberku v ohrožení? Pacienti i obce kroutí hlavou