Zatímco v ostatních okresech už nepřesahují hranici epidemie, o které odborníci mluví, když počty nemocných převýší 1700 případů na 100 tisíc obyvatel, na Olomoucku jsou pořád přes dva tisíce a v porovnáním s předchozím týdnem se dokonce ještě nepatrně zvedly. Přibylo i vážnějších případů.

„Zatím to nevypadá na ústup. Stav je spíše setrvalý," hodnotil pondělní situaci v ambulanci olomoucký praktický lékař pro dospělé Otakar Svitavský, který dopoledne ošetřil přes tři desítky nemocných.

Jak sám uvedl, pacienty upozorňuje, aby záněty horních dýchacích cest nepřecházeli, protože mohou skončit zápalem plic.

„Pokud nemocný chodí s virózou do práce a fyzicky se nešetří, může onemocnění nabýt vážnějších rozměrů," připomínal.

Hromadná doprava, stres, smog

Podle epidemioložky Růženy Haliřové se celková situace v Olomouckém kraji v minulém týdnu zlepšila a hygienici evidují 1564 nemocných na 100 tisíc obyvatel, zatímco předchozí týden jich bylo 1750.

Podle epidemioložky jsou za poklesem týdenní prázdniny a slunečné počasí.

Na Olomoucku se však paradoxně nemocnost zvedla – na 2135 nemocných z 2086 v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Navíc současné inverzní počasí v souvislosti se šířením virových onemocnění nevěstí nic dobrého.

„Do nemocnosti na Olomoucku se promítají specifika městského provozu, tedy koncentrace lidí, hromadná doprava, čistota ovzduší. Nepodceňovala bych ani stres," hodnotila epidemioložka.

Na Dětské klinice je stále zákaz návštěv  

Právě z Olomoucka je většina případů chřipky s vážnějším průběhem.

„Jde o starší lidi, kteří nemají pouze toto onemocnění, ale jsou oslabeni jinými zdravotními problémy. Někteří jsou hospitalizováni," vysvětlila a varovala před podceňováním infekcí horních dýchacích cest, které rovněž mohou skončit komplikacemi.

„Bohužel ani počasí nám v těchto dnech moc nepomáhá, ale uvidíme, jak se bude situace na Olomoucku vyvíjet v tomto týdnu," dodala epidemioložka.

Na Olomoucku zatím stále platí zákaz návštěv ve šternberské nemocnici a na Hemato-onkologické klinice a Dětské klinice Fakultní nemocnice Olomouc.

Vojenská nemocnice Olomouc v pondelí zákaz návštěv v souvislosti s ústupem onemocnění v Olomouckém kraji zrušila.