„Máme dvaašedesát hektarů chmelnic, nejvíc pěstujeme Žatecký poloraný červeňák. Se sklizní nám opět pomáhají studenti z Ostravska a Krnovska. Hlásí se nám sami, nevyužívají už ani pracovní agenturu,“ řekl jednatel firmy Zdeněk Kolman.

Vysokoškoláci považují práci na chmelu za jednu z nejlepších brigád. „Ve Velké Bystřici brigádničím už podruhé. Jezdím sem kvůli dobrému výdělku a partě. Letos tady máme skvělé ubytování, zrekonstruovali pro nás někdejší kravín. A v hospodě navíc točí dobré pivo,“ řekl student elektrotechniky Jakub Vašut z Krnova.

Dvacetiletá Eliška Cekotová z Krnova se o víkendu s česačkou teprve seznamovala. „Na chmelu jsem poprvé, ale není to až taková dřina. Dobře tady platí, za tři týdny bych si měla vydělat asi dvanáct tisíc,“ pochvalovala si dívka, která studuje obor sociální management.