Kvůli technické závadě bylo navíc kluziště loni několikrát mimo provoz.

Radnice v tom problém nevidí a do dalších let změnu neplánuje. Mnozí by ji ale uvítali.

Většina z diskutujících na facebooku Olomouckého deníku se shoduje na tom, že by ledovou plochu využili i v lednu.

„Kluziště bych brala klidně spíše až v lednu. Prosinec - předvánoční shon, není tolik času. Zimák je pouze v sobotu a neděli,“ napsala Marcela Navrátilová.

Požár v hale s nákladními auty v olomoucké části Holice
V Olomouci hořelo v hale s náklaďáky. Škoda je přes 10 milionů

Se stejným názorem se přidali i další.

„Kluziště určitě déle, nejlépe až do března. Klidně i na jiném místě, pokud to v centru není možné,“ napsal Radomír Mašek.

Původních 51 dní, které provozovatel lidem sliboval, se smrsklo na 45. Nejdelší odstávka trvala zhruba 47 hodin.

Autobus IDSOK v nové bílé úpravě
S autobusovým zmatkem má pomoci nový web. Čas odjezdu přijde na email

"Orgány státní správy rozhodly"

Město ale provozovatele brání, o dvoudenním výpadku mluvit nechce.

„Došlo pouze k drobným poruchám, které se provozovateli kluziště podařilo vždy odstranit v řádu hodin. Nešlo tedy o závady takového technického charakteru, které by znamenaly odstavení provozu kluziště v řádu dne či dní,“ odpověděla mluvčí města Radka Štědrá, když se jí redakce Deníku na delší odstávku zeptala.

Za poruchy na kluzišti podle ní o.p.s. Kulturní Olomouc nemůže.

„Technickou závadu bohužel nelze přes sebekvalitnější servis odhalit, a proto čtyřdenní neprovozování nezavdává žádnou relevantní příčinu k úpravám koncesní smlouvy s provozovatelem,“ okomentovala předčasné uzavření kluziště Radka Štědrá.

„Orgány státní správy rozhodly o povolení provozu kluziště nejdéle do 31.12. 2017,“ doplnila. Těmi jsou například Odbor ochrany a Odbor památkové péče magistrátu. 

Elektrickým RegioPanterem přes Hrubou Vodu? Trať se možná dočká zásadní modernizace
Posviští údolím Bystřice moderní elektrické vlaky?
Olomoucký bufet Centrum v roce 1991
Legendární olomoucký bufet Centrum končí. Po půl století

Jak je to jinde s venkovním kluzištěm?

PROSTĚJOV
Začátkem minulého týdne začala demontáž kluziště na náměstí TGM v Prostějově, jeho provoz skončil 7. ledna. Část veřejnosti doufala, že to letos bude o něco déle. Bruslit se tady začalo už v listopadu.

Představitelé města však rozhodli jinak. Zájem o bruslení prý v Prostějově není.
„Loni skončilo ve stejnou dobu. Začátkem roku 2016, kdy bylo kluziště přístupné poprvé, jsme zjistili, že zájem postupně opadal. Ani školy nechtěly led využívat a návštěvnost tak ke konci byla minimální," hájila rozhodnutí radních náměstkyně primátorky Ivana Hemerková. 

PŘEROV
V Přerově zatím kouzlo „open air“, tedy otevřeného nebe nad ledovou plochou, nevyužívají. Lidé tady chodí bruslit na zimní stadion a když mrzne, tak vyrážejí s bruslemi na Bečvu nebo místní rybníky.

JESENÍK
V Jeseníku kluziště každoročně provozují ve svém areálu Priessnitzovy léčebné lázně. Slouží jak hobby bruslařům, tak amatérským týmům hokejistů, kteří na něm každoročně pořádají Lázeňskou hokejovou ligu. Místní hokejisté však usilují o stálou ledovou plochu a výstavbu zimního stadionu v Jeseníku. (pek)