V době ekonomického růstu, kdy zaměstnanost trhá rekordy a firmy se předhánějí v benefitech, je to však katastrofa.

A ta na tomto vrcholu Hrubého Jeseníku nastala.

Zrekonstruovaný podnik s vynikajícím pivem a kvalitní kuchyní uprostřed sezony zavřel.

„Je to o lidech. Opět bojujeme,“ shrnula Karla Kubíčková ze společnosti Bonera, která má po oblíbeném kopci několik restaurací.

Pro pracovníky jídlo a bydlení

Na Chatu Jiřího v nadmořské výšce 1351 metrů nabrala lidi, ale ti nevydrželi.

Přitom podmínky, které společnost nabízí zaměstnancům, nejsou špatné.

„Nabízíme ubytování a stravování. Za 60 korun na den mají stravu, pití, nocleh, také jim pereme a žehlíme prádlo,“ popisovala manažerka.

Kvůli nedostatku personálu v horských areálech museli i manažeři společnosti stát za barem a prodávat. Nebo suplovat pokojské.

„Musíme zaskakovat všichni. Je to, jak to je,“ pokrčila rameny Karla Kubíčková.

Restaurace v Ramzové běží

Společnost má ještě další dvě restaurace v Ramzové a dvě na Čerňavě v nadmořské výšce 1058 metrů.

„Zavřený je jen Šerák. Další čtyři běží velmi dobře. Lidé na to musí myslet, že na Šeráku se neobčerství, ale informace jsou všude, na pokladně, ve všech stanicích, takže by je to zaskočit nemělo,“ uzavřela manažerka, která zatím nedokázala odhadnout, kdy se podaří Chatu Jiřího opět otevřít.

Chata Jiřího píšící více než stoletou historii prošla v posledních letech zdařilou rekonstrukcí a milovníkům hor nabízí novou restauraci s pestrou nabídkou piva, chutné hotovky i minutky, moderní sociální zařízení a zájemcům o ubytování útulné dvou až třílůžkové pokoje.

Šerák je turistickou bránou k pěším túrám na Keprník, Vozku, Červenohorské sedlo či pro zdatnější na Praděd.