Každý z patnácti cestujících, kteréOlomoucký deník na hlavním vlakovém nádraží oslovil, má zkušenosti se zpožděním spojů.

Lidé si stěžovali na nejrůznější trasy i denní dobu, kdy k dlouhým prodlevám dochází.

„Dojíždíme do Jeseníku do školy a ještě se nám nestalo, že by jel vlak přesně. Běžně mívá třicetiminutové zpoždění, výjimkou ale v poslední době není ani hodina,“ shodli se hned tři studenti z Prostějova.

Vysokoškolačka, která vlakem jezdí do Hanušovic, si už na zpoždění zvykla.

„Z dřívějších dvaceti minut je teď hodina. Jako cestující s tím nic nenadělám. Chápu, že se na dráze staví. Až to budou mít hotové, určitě se to zlepší,“ doufá studentka.

Kromě vlaků mířících na Jesenicko si lidé stěžovali i na vlaky do Prahy a Bohumína.

„Zpoždění vadí i mně jako zaměstnankyni drah. Jen bych podotkla, že jsem nedávno jezdila vlakem v Itálii a Rakousku, a pozdě jely i tamní mezinárodní rychlíky,“ uvedla žena, zaměstnaná ve stanici Olomouc, hlavní nádraží.

Anketa: Jaké máte zklušenosti s cestováním na dráze

Jaroslava Nohelová, 18 let, studentka
Denně dojíždím z Přerova do Olomouce do školy a zpoždění jsou na této trase už pravidlem. České dráhy si pokutu určitě zaslouží.

Nina Jahnová, 84 let, důchodkyně Jedu do Hluboček a zpoždění mi až tolik nevadí. Jsem v důchodu, času mám dost. Mnohem hůř jsou na tom studenti a pracující.

Josef Kalík, 73 let, důchodce
Zrovna jsem si na dnešní zpoždění stěžoval a ještě se na mě pracovnice ČD obořila. Kamkoliv cestuju, vždy to jede pozdě.

Zdena Vaculíková, 16 let, studentka
Jezdím z Olomouce do Lipové–lázní a snad nikdy vlak nejede včas. Vždycky musíme čekat desítky minut navíc. Pokuta to asi nevyřeší.

Zdenek Vysoudil, 17 let, student
Cestuju domů do Zábřeha a na zpoždění už jsem zvyklý. Někdy je to jen deset minut a jindy půl hodiny. Snad se to po té pokutě zlepší.