Při pátečním rozloučenílidé zcela zaplnili síň olomouckého krematoria. Milan Hořínek zemřel o uplynulém víkendu po těžké nemocnici ve věku 77 let.

Disident a budoucí první porevoluční primátor Milan Hořínek na demonstraci v listopadu 1989

„Zvláštní, zajímavý, renesanční, skvělý v každém ohledu. Prožili jsme spoustu krásných chvil. Někdy jsme pokoušeli režim, STB o nás měla soustavný zájem," vzpomínal jeho přítel a kolega František Mezihorák.

„Ale zvláště Milan snášel všechny problémy tehdejší doby s neobyčejným nadhledem a se smyslem pro humor. I v těch nejtěžších chvílích měl vyhraněný smysl pro udržení si dobré nálady," vystihl charakteristiku „muže s dýmkou", který některým lidem připomínat Jana Wericha.

"Odnášíš s sebou kus našeho světa"

Na poslední rozloučení vzal profesor Mezihorák i čtyři klobouky.

„Symbolizují náš kloboučnický klub. Hráli jsme si s režimem před rokem 1989 na takovou recesní společnost, která se prezentovala těmito širokými klobouky," vysvětlil.

Jeden z nich pak, stejně jako Josef Jařab, první porevoluční rektor Univerzity Palackého, položil na rakev.

„Ve všem jsi nás vždy předešel, a i teď odcházíš první. Odnášíš s sebou ale velký kus našeho světa," poklonil se příteli Josef Jařab.

Takového Olomouc dlouho mít nebude

Pro herečku olomouckého Moravského divadla Ivanu Plíhalovu byl Milan Hořínek jedním z nejlepších lidí, se kterými se v životě potkala.

„Měl obrovský smysl pro humor, pro čest a to je dnes velmi vzácné. Myslím, že to byl nejlepší primátor tohoto města a obávám se, že dalšího takového dlouho nenajdeme," neskrývala zármutek nad odchodem respektovaného Olomoučana.

Ve smuteční řeči, jako na přítele, zavzpomínal na Milana Hořínka i budoucí olomoucký primátor Antonín Staněk. Pod Hořínkovým vedením působil na katedře společenských věd pedagogické fakulty Univerzity Palackého.

„S tvým odchodem ztrácí naše katedra otevřeného kritického glosátora událostí všedních dnů. Ztratili jsme v tobě přítele, který dokázal moudrým slovem poučit a povzbudit, ale i přátelsky tvrdě pokárat, když si byl přesvědčen, že děláme chyby," uvedl Antonín Staněk. 

Připomenout si Milana Hořínka mohou lidé ještě v pátek 21. listopadu. Tehdy se totiž v kostele Českobratrské církve evangelické na Blahoslavově ulici v Olomouci uskuteční od 17 hodin vzpomínkový večer. 

Mgr. Milan Hořínek, Ph.D.

Signatář Charty77 a první polistopadový primátor Olomouce Milan Hořínek• narodil se 6. 7. 1937 v Olomouci

• absolvoval obor čeština – ruština na Filozofické fakultě UP v Olomouci

• 1959–69 středoškolský profesor na gymnáziu ve Šternberku

• kvůli kritice společenských poměrů po sovětské invazi v srpnu 1968 vyhozen ze zaměstnání, pracoval jako dělník na pile, noční hlídač či dělník Československých drah

• 1989 mluvčí Občanského fóra v Olomouci

• 1990–1994 primátor města Olomouce

• od 1995 působil na katedře společenských věd Pedagogické fakulty UP

• od 2001 prezident charitativní organizace Lions Club Olomouc

• 2004 s Františkem Mezihorákem vydal publikaci Padesát německých Olomoučanů

• 2008 Cena města Olomouce za boj proti totalitě

• 25. října 2014 zemřel

Zdroj: www.olomouc.eu