Původní záměr vybudovat tam klasický přechod při přestavbě frekventované křižovatky totiž neprošel.

Vedení města nyní ale musí situaci znovu řešit. Posudek, který pro radnici zpracovávají experti, má zjistit, jaký vliv by případně světelně řízený přechod měl na dopravu v přilehlých ulicích.

Do Galerie Šantovka se chodci od centra mohou dostat buď po přechodu v ulici 17. listopadu, po lávce nad touto ulicí či místem pro přecházení v Polské ulici.

Velká část pěších ale neví, že při přecházení od bývalého autobusového nádraží nemají přednost.

Motoristé, kteří projíždějí přes Polskou ulici jsou naštvaní.

„Včera mi pod kola vběhla partička mladých lidí. Měl jsem co dělat, abych zabrzdil, bylo už šero," říká Pavel Látal z Olomouce.

Místem denně projíždí také Josef Krček.

„Už jsem si na to zvykl, takže dávám pozor v obou směrech. Je to špatné řešení, měl by tady být normální přechod na semafory," poznamenal motorista z Olomouce.

„Samozřejmě bude potřeba všechny signalizace v okolí dobře sladit, aby nedocházelo ke komplikacím, na to snad ale máme dopravní inženýry," přidal Josef Krček.

Místo pro přecházení mezi parkovištěm a Galerií Šantovka

Místo pro přecházení v Polské ulici

"To je nějaký paskvil"

Podle Martiny Chroustalové, která ve středu poctivě počkala, až bude moct přejít v Polské ulici silnici, je vše o lidech.

„Mám čerstvě řidičák. O místu pro přecházení jsem se dozvěděla v autoškole, takže jsem čekala, až budu moct přejít. Někteří lidé ale skutečně skáčou do vozovky. Viděla jsem i maminku, jak vtlačila kočárek do cesty. Je to tady špatně vyřešené," poznamenala žena, která stála u obchodní galerie.

Situace se nelíbí ani chodcům, na situaci však reagují po svém.

„Vidím, že tady není přechod, upozorňují na to i cedulky. To je nějaký paskvil," reagovala podrážděně asi padesátiletá žena krátce poté, kdy bez počkání přeběhla vozovku a donutila přijíždějícího řidiče dupnout na brzdy.

Stejného prohřešku se během patnácti minut dopustilo na tři desítky chodců.

Orgány přechod nepovolily

Investor Galerie Šantovka udělal pro přístup pěších podle mluvčího projektu Juraje Aláče maximum.

„Úpravy přechodů pro chodce má v kompetenci město. Původně se uvažovalo o znovuobnovení přechodu pro chodce od autobusového nádraží, ale pověřené orgány povolily zřídit pouze místo pro přecházení, protože by tam docházelo ke komplikacím v dopravě," sdělil Juraj Aláč.

Vedení města si je vědomé, že nynější situace v Polské ulici není šťastná. Objednalo si proto odborný posudek, který budou připravovat dopravní experti a projektanti.

Do měsíce by radnice měla mít podklady o tom, jaký vliv může mít případně vybudovaný přechod na provoz v ulicích 17. listopadu, třídy Svobody a třídy Kosmonautů.

„V okamžiku, kdy vložíme do signálního plánu interval pro chodce, se může stát, že nám jedna z nejzatíženějších křižovatek začne kolabovat," vysvětlil Ivo Vlach, náměstek olomouckého primátora.

Chodí tam i lidé s nákupními vozíky

Přechod pro chodce zde město zrušilo před deseti lety a vzniklo tak místo pro přecházení, které zde zůstalo i po nedávné přestavbě křižovatky.

„Ukazuje se ale, že zde konflikty vznikají, a budeme to znovu propočítávat a řešit," řekl Ivo Vlach.

„Posudek nám řekne, zda to máme nechat tak jak to je, nebo máme vybudovat světelně řízený přechod," dodal náměstek primátora s tím, že by zde pěší měli dbát zvýšené opatrnosti.

Přes Polskou chodí také lidé, kteří odstavují vozidla zvláště o víkendech na ploše u polikliniky.

„Máme dokonce případy, kdy cestu překonávají s nákupními vozíky," poznamenal Ivo Vlach.

Čtyři hodiny zdarma a nové parkoviště u hřiště

Galerie Šantovka přitom nabízí tisícovku parkovacích míst v podzemí a na střeše. Dosud se zde parkovalo zdarma a v provozu nebyly závory ani počítadla aut.

„Tento víkend plánujeme zprovoznění parkovacího systému, kdy první čtyři hodiny budou zdarma, o víkendu šest hodin, a poté se bude platit třicet korun za hodinu," sdělil Juraj Aláč.

Prostory parkovišť budou střežit počítadla a závory. Jestli budou volné, nebo ne, ukážou panely.

„Brzy otevřeme ještě venkovní parkoviště, které bude sloužit především pro větší auta, jako parkoviště pro návštěvníky multifunkční plochy, dětského hřiště, ale samozřejmě i obchodního centra," uzavřel Juraj Aláč.