Lidé si přišli k pódiu u Sloupu Nejsvětější Trojice společně zazpívat šest nejznámějších českých koled.

Nesem vám noviny, poslouchejte, zaznělo ve stejný okamžik z úst více než dvou tisíc lidí. Mnoho z nich drželo v rukou zpěvník, speciální přílohu regionálních deníků s texty sedmi vybraných koled.

Předvánoční atmosféru si pod pódiem užívala čtenářka Olomouckého deníku Jarmila Matulová.

„Když si představím, kolik lidí se mnou ve stejný okamžik po celé republice zpívá, je to krásný pocit a opravdu mimořádný zážitek. Česko zpívá koledy je velmi bohulibá akce, která lidi skutečně spojuje. V dnešní konzumní době je to něco ojedinělého, moc se mi to líbilo," poznamenala dojatá seniorka.

Zároveň neskrývala, že se zpívání s Deníkem stalo v její rodině už milou adventní tradicí.

„Chodím si sem zazpívat každý rok, nevynechala jsem ještě ani jednou. Pokaždé s sebou vezmu také někoho z přátel nebo příbuzných. Letos je tady se mnou vnuk, také pro něj to byl pěkný zážitek," svěřila se osmdesátiletá Olomoučanka.

Olomouc, Horní náměstí. Česko zpívá koledy 10.12.2014

Zazpívat si přišlo plné náměstí. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Chválili výběr koled

Se sedmiletou dcerkou Maruškou přišla se zpěvníkem v ruce pár minut před šestou hodinou na Horní náměstí také Jitka Juráňová.

„Rády se přidáme k ostatním lidem z celé republiky. Vánoční koledy každoročně doma zpíváme u rozsvíceného stromečku. Čím jsou děti větší, tím je to pro nás s manželem hezčí zážitek," řekla Olomoučanka. Její dcera se nejvíc těšila, jak si se stovkami dalších zpěváků zazpívá píseň Nesem vám noviny a Pásli ovce valaši.

Z Drahanovic na Olomoucku se na akci Česko zpívá koledy vypravila Zdeňka Žáková s rodinou.

„Ráno jsem o tom slyšela v rádiu a hned jsem si řekla, že se také zúčastníme. Vzala jsem manžela, obě dcery i vnučku. Moc ráda jsem si zazpívala s tolika lidmi současně," řekla členka drahanovického pěveckého sboru a chválila výběr koled Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Den přeslavný jest k nám přišel, Pásli ovce Valaši a Vánoce, vánoce přicházejí.

Olomouc, Horní náměstí. Česko zpívá koledy 10.12.2014

Na pódiu se ke sboru přidal i olomoucký primátor Antonín Staněk (vpravo), hejtman Jiří Rozbořil (druhý zleva) a šéfredaktor Deníku Martin Nevyjel (vlevo). Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Pěvecké sbory MusicBoDo a Kassiopea

Zřejmě s největším předstihem nacvičovali šestici koled členové pěveckých sborů Music BoDo a Kassiopea. Ve středu s nimi na zaplněném Horním náměstí vystoupila rovněž sedmnáctiletá Sabina Vodáková.

„Zpívání s Deníkem jsem si oblíbila, jsem tady už třetí rok po sobě. Osobně mám nejraději koledu Vánoce, vánoce přicházejí. Ta u nás doma o svátcích zní nejčastěji," řekla Olomoučanka.

Stejnou vánoční píseň si oblíbila i členka sboru Music Bado osmiletá Barbora Lužná.

„Loni jsem se akce také zúčastnila. Ze sedmi letošních koled jsem šest dobře znala. Jako novinku jsem se naučila Den přeslavný jest k nám přišel. Určitě ji naučím i ostatní členy naší rodiny," poznamenala školačka.

Na Olomoucku se ale koledovalo i jinde.

Asi sedmdesát lidí si přišlo zazpívat k obecnímu úřadu v Horce, do akce se připojil i Šternberk, Majetín, Slatinice či Domašov nad Bystřicí.

VIDEO: Ředitel ČRo Olomouc Josef Podstata o akci Česko zpívá koledy

Zdroj: DENÍK/Jiří Kopáč